Zupa zacierkowa - prosty, tradycyjny przepis
Zupa zacierkowa to zupa, którą wszyscy znamy z dzieciństwa. Bulion warzywny z lanymi kluseczkami i ziemniakami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Do zupy możesz wykorzystać również rosół z obiadu z poprzedniego dnia. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę zacierkową.
Zupa zacierkowa, inaczej kluski lane na bulionie lub rosole, to zupa niezwykle aromatyczna, smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Zupę przygotujesz błyskawicznie, jest więc doskonałym pomysłem na szybki obiad w nawet najbardziej zabiegany dzień.
Zupę zacierkową przygotuj na wcześniej ugotowanym bulionie warzywnym . Wywar będzie smaczniejszy i pełniejszy w smaku, kiedy przygotujesz go dzień wcześniej. Warzywa z rosołu również wykorzystaj do ugotowania zupy zacierkowej.
Jeśli szukasz pomysłu na obiad jak z dzieciństwa- ugotuj pyszną zupę grzybową przepisu babci Helenki . Zupa jest bardzo aromatyczna i z pewnością skradnie serca wszystkim smakoszom.
Przepis na zupę zacierkową
Składniki na 4-5porcji:
-
1,5 l bulionu warzywnego
-
warzywa z bulionu: marchewka, pietruszka, seler, por
-
5 ziemniaków
-
cebula
-
łyżka masła
-
koperek lub posiekana natka pietruszki
-
300 g mąki
-
2 jajka
-
sól, pieprz
Jak przygotować zupę zacierkową?
Posiekaj cebulę, wszystkie warzywa pokrój w kostkę. W dużym garnku podsmaż cebulę na maśle, dodaj warzywa i smaż przez kilka minut. Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
Przygotuj zacierkę: mąkę dokładnie wymieszaj z jajkami. Bulion doprowadź do wrzenia i stopniowo wlewaj do niego zacierkę, cały czas mieszając, aż powstaną kluseczki. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i oprósz zieleniną.
Smacznego.