Tradycyjna zupa grzybowa według przepisu babci Helenki
Zupa grzybowa babci Helenki smakuje identycznie jak dania sprzed dziesiątek lat, dlatego tak wiele osób ją kocha. Wystarczy ją powąchać, aby natychmiast powrócić w myślach do przeszłości. Ciężko znaleźć tak pyszny, a zarazem banalnie łatwy przepis.
Zupa grzybowa najczęściej gości na naszych stołach jesienią, kiedy lasy wypełnione są pysznymi prawdziwkami czy maślakami. Ciężko powstrzymać się wtedy od wykorzystania jeszcze świeżych zbiorów.
Jeśli więc masz w domu zapas soczystych grzybów, z którymi nie masz pomysłu co zrobić, wykonać zupę babci Helenki. Jej receptura daje kremowe danie, które rozgrzewa i syci na długie godziny.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na zupę grzybową babci Helenki
Potrzebujesz więcej przepisów na pyszne potrawy? Sprawdź ten tekst, w którym zdradzamy, jak przygotować inne ciasto według Siostry Anastazji. Tutaj prezentujemy sposób na kremową napoleonkę
Składniki:
500 g grzybów leśnych
2 średnie cebule
3 l bulionu
3 łyżki mąki
3 łyżki śmietany 12%
odrobina mleka
pieprz
sól
oliwa
makaron typu łazanki
Zacznij od oczyszczenia grzybów z runa leśnego i dokładnego ich wymycia. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki, odpowiadające wielkości kęsowi. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni nagrzej oliwę.
Do naczynia wrzuć cebulę i podsmaż ją, aż się zeszkli. Teraz należy dodać grzyby i dusić zawartość patelni przez 15 minuty. Przełóż grzyby do garnka, zalej bulionem, posól i dopraw pieprzem. Gotuj przez 90 minut.
Mąkę rozrób w kilku łyżkach wody, dodaj do niej śmietanę, mleko i kilka łyżek gorącej zupy. Zamieszaj i wlej do zupy. Mieszaj ją, aż zgęstnieje. Podawaj z ugotowanym na półtwardo makaronem. Smacznego.
Źródło: canva/teine, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarne-rozkosze.blogspot.com