Smakosze.pl
Zupa grzybowa

canva/Tetiana_Chudovska, Getty Images Pro

Tradycyjna zupa grzybowa według przepisu babci Helenki

3 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zupa grzybowa babci Helenki smakuje identycznie jak dania sprzed dziesiątek lat, dlatego tak wiele osób ją kocha. Wystarczy ją powąchać, aby natychmiast powrócić w myślach do przeszłości. Ciężko znaleźć tak pyszny, a zarazem banalnie łatwy przepis.

Zupa grzybowa najczęściej gości na naszych stołach jesienią, kiedy lasy wypełnione są pysznymi prawdziwkami czy maślakami. Ciężko powstrzymać się wtedy od wykorzystania jeszcze świeżych zbiorów.

Jeśli więc masz w domu zapas soczystych grzybów, z którymi nie masz pomysłu co zrobić, wykonać zupę babci Helenki. Jej receptura daje kremowe danie, które rozgrzewa i syci na długie godziny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zupę grzybową babci Helenki

Potrzebujesz więcej przepisów na pyszne potrawy? Sprawdź ten tekst, w którym zdradzamy, jak przygotować inne ciasto według Siostry Anastazji. Tutaj prezentujemy sposób na kremową napoleonkę

Składniki:

  • 500 g grzybów leśnych

  • 2 średnie cebule

  • 3 l bulionu

  • 3 łyżki mąki

  • 3 łyżki śmietany 12%

  • odrobina mleka

  • pieprz

  • sól

  • oliwa

  • makaron typu łazanki

Zacznij od oczyszczenia grzybów z runa leśnego i dokładnego ich wymycia. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki, odpowiadające wielkości kęsowi. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni nagrzej oliwę.

Sałatka z kapusty pekińskiej

Lekka surówka z kapusty pekińskiej ze słodką niespodzianką

CZYTAJ DALEJ

Do naczynia wrzuć cebulę i podsmaż ją, aż się zeszkli. Teraz należy dodać grzyby i dusić zawartość patelni przez 15 minuty. Przełóż grzyby do garnka, zalej bulionem, posól i dopraw pieprzem. Gotuj przez 90 minut.

Mąkę rozrób w kilku łyżkach wody, dodaj do niej śmietanę, mleko i kilka łyżek gorącej zupy. Zamieszaj i wlej do zupy. Mieszaj ją, aż zgęstnieje. Podawaj z ugotowanym na półtwardo makaronem. Smacznego.

Zupa grzybowa

Źródło: canva/teine, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarne-rozkosze.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >