Smakosze.pl Przepisy Żurek wigilijny. Mamy najlepszy przepis
canva/teine

Żurek wigilijny. Mamy najlepszy przepis

23 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Co ugotować zamiast barszczu z uszkami lub grzybowej? Przygotuj żurek wigilijny z suszonymi grzybami, zupa jest świetną alternatywą dla tradycyjnych zup, które najczęściej pojawiają się na wigilijnym stole. Poznaj przepis na bezmięsny żurek wigilijny.

Żurek wigilijny ugotowany na włoszczyźnie i wywarze z suszonych grzybów smakuje równie dobrze, co tradycyjne zupy i jest doskonałym daniem rozpoczynającym wigilijną wieczerzę. Żurek ugotuj na zakwasie, jeśli masz więcej czasu, możesz również samodzielnie przygotować domowy zakwas, który po 4-5 dniach będzie pyszną bazą do zupy.

Żurek gotowany na zakwasie jest gęsty, pyszny i niezwykle aromatyczny. Przed przygotowaniem zupy zalej grzyby zimną wodą i odstaw na całą noc, aby zmiękły. Woda z grzybów będzie idealnym dodatkiem do zupy i wzmocni jej smak.

Z suszonych grzybów przygotujesz również pyszne gołąbki wigilijne z aromatycznym sosem, idealne na świąteczny stół.

Przepis na żurek wigilijny

Składniki na 5-6 porcji:

  • 250 ml zakwasu na żurek

  • 3 ziemniaki

  • 2 marchewki

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • por

  • 40 g grzybów suszonych

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • pieprz, sól

  • 2 łyżki śmietany do zup 18%

Jak przygotować żurek wigilijny?

Grzyby namocz w dwóch szklankach zimnej wody i odstaw na całą noc, aby zmiękły. Następnego dnia całość przelej do małego garnka i gotuj na małym ogniu przez godzinę od zagotowania, odstaw.

Do większego garnka włóż całą pietruszkę, marchewkę, seler i białą część pora. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej 1 l wody i gotuj przez godzinę od momentu wrzenia. W tym czasie wyjmij suszone grzyby i pokrój je w paski, nie wylewaj wody po grzybach, dodasz ją do zupy.

Po godzinie gotowania wywaru dodaj grzyby z wodą po moczeniu suszonych kawałków i gotuj 15 minut, następnie dodaj pokrojone ziemniaki, wlej zakwas na żurek i gotuj 20 kolejne 20 minut, do miękkości ziemniaków.

Włoszczyzna do żurku wigilijnego

Śmietanę rozrób w odrobinie zimnej wody i wlej ją do zupy pod koniec gotowania, wyjmij marchewkę, pora, seler i pietruszkę, dopraw do smaku solą, pieprzem.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy