Żurek wigilijny. Mamy najlepszy przepis
Co ugotować zamiast barszczu z uszkami lub grzybowej? Przygotuj żurek wigilijny z suszonymi grzybami, zupa jest świetną alternatywą dla tradycyjnych zup, które najczęściej pojawiają się na wigilijnym stole. Poznaj przepis na bezmięsny żurek wigilijny.
Żurek wigilijny ugotowany na włoszczyźnie i wywarze z suszonych grzybów smakuje równie dobrze, co tradycyjne zupy i jest doskonałym daniem rozpoczynającym wigilijną wieczerzę. Żurek ugotuj na zakwasie, jeśli masz więcej czasu, możesz również samodzielnie przygotować domowy zakwas, który po 4-5 dniach będzie pyszną bazą do zupy.
Żurek gotowany na zakwasie jest gęsty, pyszny i niezwykle aromatyczny. Przed przygotowaniem zupy zalej grzyby zimną wodą i odstaw na całą noc, aby zmiękły. Woda z grzybów będzie idealnym dodatkiem do zupy i wzmocni jej smak.
Z suszonych grzybów przygotujesz również pyszne gołąbki wigilijne z aromatycznym sosem, idealne na świąteczny stół.
Przepis na żurek wigilijny
Składniki na 5-6 porcji:
-
250 ml zakwasu na żurek
-
3 ziemniaki
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
kawałek selera
-
por
-
40 g grzybów suszonych
-
3 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
pieprz, sól
-
2 łyżki śmietany do zup 18%
Jak przygotować żurek wigilijny?
Grzyby namocz w dwóch szklankach zimnej wody i odstaw na całą noc, aby zmiękły. Następnego dnia całość przelej do małego garnka i gotuj na małym ogniu przez godzinę od zagotowania, odstaw.
Do większego garnka włóż całą pietruszkę, marchewkę, seler i białą część pora. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wlej 1 l wody i gotuj przez godzinę od momentu wrzenia. W tym czasie wyjmij suszone grzyby i pokrój je w paski, nie wylewaj wody po grzybach, dodasz ją do zupy.
Po godzinie gotowania wywaru dodaj grzyby z wodą po moczeniu suszonych kawałków i gotuj 15 minut, następnie dodaj pokrojone ziemniaki, wlej zakwas na żurek i gotuj 20 kolejne 20 minut, do miękkości ziemniaków.
Śmietanę rozrób w odrobinie zimnej wody i wlej ją do zupy pod koniec gotowania, wyjmij marchewkę, pora, seler i pietruszkę, dopraw do smaku solą, pieprzem.
Smacznego.