Smakosze.pl Porady 1 czynność, a placki ziemniaczane na pewno nie ściemnieja. Tego uczą w szkołach gastronomicznych

1 czynność, a placki ziemniaczane na pewno nie ściemnieja. Tego uczą w szkołach gastronomicznych

27 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ciemnienie masy na placki ziemniaczane przydarza się nawet najbardziej doświadczonej kucharce. Wypróbuj ten sposób. Już nigdy nie będziesz robiła inaczej.

Wszyscy lubią placki

Nie ma wątpliwości, że placki ziemniaczane mają wielu zwolenników. I słusznie, bowiem jest to uniwersalny składnik wielu dań. Można podawać je na słodko z cukrem i śmietaną, jak i z gulaszem. Najpowszechniejszym daniem, a zarazem sposobem ich podania jest placek po węgiersku. Nie ma się, co dziwić. Jest smaczny i zaspokoi nawet najbardziej wygłodniałego smakosza.

Ci, którzy przygotowują ten ziemniaczany przysmak, muszą borykać się z jednym problemem. Masa na placki bardzo szybko ciemnieje. A to sprawia, że nie wygląda ona zbyt apetycznie. Jak sobie z tym radzić?

przygotowanie placków.jpg
Canva/@Ahanov Michael
Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Wyglada jak milion dolarów, a jest proste to zrobienia

Masa na placki ziemniaczane ciemnieje

Ciemnienie ziemniaków w masie na placki jest czymś zupełnie naturalnym. Nie musisz się obawiać, że to w jakiś sposób wpłynie na ich smak lub zaszkodzi twoim domownikom. Ciemnienie bierze się z zachodzącej reakcji chemicznej.

Polega ona na tym, że powietrze dostaje się do enzymu zawartego w ziemniakach. Przez to cała masa ciemnieje. Tak jak już wspominałem, w żaden sposób nie wpływa to na smak, ale trzeba przyznać, że nie wygląda też apetycznie.

Jak przeciwdziałać ściemnianiu ziemniaków?

Masa ziemniaczana nie ściemnieje, jeżeli dodamy jeden z dwóch składników, które z całą pewnością masz w swojej lodówce. Może być nim śmietana 18% lub jogurt naturalny. Wystarczy dodać tylko jedną łyżkę.

Nie obawiaj się, dodania, któregoś z tych składników. Nie zepsuje on smaku placków. Znacząco poprawi konsystencję ciasta, a nawet lekko doprawi. Twoje placki zaskakują również na lekkości i puszystości.

śmietana.jpg
Canva/@AlexKosev
Biorę czerstwe pieczywo i zalewam je mlekiem. Nic się nie marnuje, a ja mam obłędy posiłek
Do przepisu na ten gulasz wracam co i raz. Robię od razu dużą porcję, starcza nawet na 3 dni
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy