1 czynność, a placki ziemniaczane na pewno nie ściemnieja. Tego uczą w szkołach gastronomicznych
Ciemnienie masy na placki ziemniaczane przydarza się nawet najbardziej doświadczonej kucharce. Wypróbuj ten sposób. Już nigdy nie będziesz robiła inaczej.
Wszyscy lubią placki
Nie ma wątpliwości, że placki ziemniaczane mają wielu zwolenników. I słusznie, bowiem jest to uniwersalny składnik wielu dań. Można podawać je na słodko z cukrem i śmietaną, jak i z gulaszem. Najpowszechniejszym daniem, a zarazem sposobem ich podania jest placek po węgiersku. Nie ma się, co dziwić. Jest smaczny i zaspokoi nawet najbardziej wygłodniałego smakosza.
Ci, którzy przygotowują ten ziemniaczany przysmak, muszą borykać się z jednym problemem. Masa na placki bardzo szybko ciemnieje. A to sprawia, że nie wygląda ona zbyt apetycznie. Jak sobie z tym radzić?
Masa na placki ziemniaczane ciemnieje
Ciemnienie ziemniaków w masie na placki jest czymś zupełnie naturalnym. Nie musisz się obawiać, że to w jakiś sposób wpłynie na ich smak lub zaszkodzi twoim domownikom. Ciemnienie bierze się z zachodzącej reakcji chemicznej.
Polega ona na tym, że powietrze dostaje się do enzymu zawartego w ziemniakach. Przez to cała masa ciemnieje. Tak jak już wspominałem, w żaden sposób nie wpływa to na smak, ale trzeba przyznać, że nie wygląda też apetycznie.
Jak przeciwdziałać ściemnianiu ziemniaków?
Masa ziemniaczana nie ściemnieje, jeżeli dodamy jeden z dwóch składników, które z całą pewnością masz w swojej lodówce. Może być nim śmietana 18% lub jogurt naturalny. Wystarczy dodać tylko jedną łyżkę.
Nie obawiaj się, dodania, któregoś z tych składników. Nie zepsuje on smaku placków. Znacząco poprawi konsystencję ciasta, a nawet lekko doprawi. Twoje placki zaskakują również na lekkości i puszystości.