Biorę czerstwe pieczywo i zalewam je mlekiem. Nic się nie marnuje, a ja mam obłędy posiłek
Ten przepis sprawdzi się zwłaszcza w porze śniadaniowej. Wykorzystuje znaną dobrze technikę: zmiękczania bułki za pomocą mleka. Przenosi ją jednak na nowy poziom. Nie jest już ona jedynie składnikiem mielonych.
Jedzenie drugiej świeżości
Ratowanie jedzenia przed zepsuciem brzmi czasem jak przykry obowiązek. Ale z odrobinką kreatywności można podnieść je do rangi sztuki. Dobrze przygotowana uczta z resztek nie tylko prezentuje zawartość lodówki w nowym świetle. Może wręcz sprawić, że produkty prezentują się lepiej niż nawet w szczycie swojej formy.
Tak dzieje się ze składnikami w tym przepisie. W pierwszej kolejności jest to sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Jednak wiele składników tego dania – wędliny czy ser – może być w nie najlepszej kondycji.
Tę surówkę zawsze w niedzielę robiła moja babcia. Podstawą jest zdrowe warzywo, większość o nim zapominaZapiekanka z bułki w mleku
Pamiętajmy jednak, że ratujemy jedzenie przed zepsuciem, a nie po tym, kiedy już nastąpi. Jeśli mamy wątpliwości co do stanu składników, wyrzucamy je raczej niż podajemy domownikom. W przepisie wykorzystaliśmy ilustracje z kanału Przepisy Oli, gdzie użyte są poza bułką wyłącznie świeże składniki.
Składniki
- ¼ kg białego pieczywa
- ½ l mleka
- 2 jajka
- Małe opakowanie śmietany 18%
- Plastry wędliny i sera
- 50 g startego sera
- Kilka łyżek bułki tartej
- Sól, pieprz, masło
Pieczone ciasto z chleba
Pieczywo kroimy na kawałki, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Kiedy dobrze nasiąknie płynem, rozgniatamy je rękami lub widelcem na drobne kawałki. Cedzimy pieczywo, dociskając je do sitka lub durszlaka, by pozbyć się nadmiaru płynu.
Pieczywo wrzucamy do miski, dodając jajka, śmietanę i starty ser. Mieszamy na jednolitą masę i przyprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie do pieczenia wysmarowujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy połowę masy z pieczywa. Na wierzch układamy plastry wędliny i sera. Zalewamy drugą połową masy.
Po wierzchu ciasta układamy kilka plasterków zimnego masła i pokrojone w połówki małe pomidorki. Zasypujemy niezbyt obficie bułką tartą. Pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wypróbuj też przepis na soczyste schabowe z piekarnika i chrupiące paluszki z ziemniaków.