Nabiał to wyjątkowo obszerna grupa produktów spożywczych, których cechę wspólną stanowi mleko, jako kluczowy składnik danego produktu. Mleko w tym kontekście może pochodzić od dowolnego zwierzęcia gospodarskiego. W Polsce zazwyczaj będzie to mleko krowie, ale równie dobrze sprawdzi się mleko kozie czy mleko owcze. Przyjęło się również, że elementem nabiału są jaja, jednak z punktu widzenia dietetyki nie jest to prawidłowa klasyfikacja.
Mleko i produkty mleczne są powszechnie obecne w sztuce kulinarnej całego świata. W zależności od danego produktu mogą być spożywane autonomicznie, lub jako element bardziej złożonej potrawy. Nabiał co do zasady można spożywać na surowo, lub po poddaniu go obróbce termicznej, jednak eksperymenty w tym zakresie nie zawsze będą zgodne z naszymi wyobrażeniami odnośnie smaku produktu.
Na nabiał składają się dwa rodzaje produktów – mleko zwierząt hodowlanych (głównie mleko krowie, ale także kozie i owcze), oraz wszystkie produkty powstałe na ich bazie. Chodzi tu oczywiście o każdy rodzaj mleka spożywczego, bez względu na uzyskaną w procesie produkcji zawartość tłuszczu czy inny rodzaj obróbki (mleko bez laktozy, mleko skondensowane, mleko w proszku, etc.).
Do nabiału zaliczają się także wszelkiego rodzaju napoje mleczne, serki homogenizowane, kefiry, jogurty, czy maślanka. Wzmiankować w tym zakresie należy także śmietanę, wszelkiego typu śmietanki, a także masło. Oczywiście do nabiału zaliczymy także sery, gdzie ilość ich typów i rodzajów można liczyć w setkach?
Czy jajka to nabiał? To dość często pojawiające się pytanie. Z dietetycznego punktu widzenia jajka nie stanowią nabiału, ponieważ nie mają nic wspólnego z mlekiem. Niemniej, zwyczajowo uznaje się, że jajka to również nabiał, prawdopodobnie z uwagi na fakt, że jest to jedyny ze spożywczych produktów odzwierzęcych – obok mleka – uzyskiwanych bez uśmiercania zwierzęcia. Często jednak stosuje się w nazewnictwie specjalny wyróżnik „nabiał i jajka”.
Zasadniczo każdy nabiał jest zdrowy, co wynika z mlecznego pochodzenia tego rodzaju produktów. Zawierają one mnóstwo cennych składników mineralnych, makroelementów, witamin i żywych kultur bakterii. W ramach przykładu wymienić można po prostu mleko, ser (różne rodzaje), jogurty, twaróg czy kefiry. Jedną z ciekawszych propozycji może stanowić islandzki skyr.
Nabiał co do zasady słynie przede wszystkim z dużej ilości białka w stu gramach produktu, a także pokaźnej ilości witaminy D, B2 i B12. Ponadto zawiera w sobie mnóstwo wapnia, sodu, potasu i magnezu. Jednocześnie na nabiał składają się w dużej mierze produkty niskokaloryczne, z uwagi na niską zawartość węglowodanów.
Trzeba jednak pamiętać, że wartości odżywcze nabiału mogą w dużej mierze różnić się między sobą, w zależności od rodzaju produktu z jakim mamy do czynienia.
Pokaż więcej
Szukasz inspiracji na piątkowy obiad bez mięsa? Trafiłaś idealnie. Nieskromnie powiem, że to przepis na najlepsze kotlety jajeczne, jakie kiedykolwiek jadłem. Założę się, że też pokochasz ich smak.
Mrożenie jedzenia nie wymaga umiejętności kulinarnych, za to pewnej wiedzy – i owszem. Czego nie należy wkładać do zamrażarki, a co spośród tego, co wkładamy, ma jakieś specjalne wymagania? Ta krótka lista podpowiada, co nie powinno się w niej znaleźć.
W jednym z niemiecki miast w zaskakujących warunkach powstaje smaczny ser. Do jego produkcji wykorzystuje się pajęczaki, które trawią twaróg. Dzięki nim ser dojrzewa i doskonale smakuje. Produkt jest ewenementem na skalę światową.
Zwykle do ciasta na naleśniki dodajemy mleko lub kefir. Jednak warto zmienić swoje przyzwyczajenia i dodać produkt, który często w swojej kuchni wykorzystują babcie. Dzięki niemu naleśniki są wyjątkowo smaczne i puszyste.
Ulepsz naleśniki i zamiast wody lub mleka dodaj do ciasta na zupełnie inny składnik. Sprawi on, że naleśniki będą puszystsze i lżejsze, a przez to i smaczniejsze. Składnik jest tani i łatwo dostępny. Kiedy go poznasz, już nigdy nie przyrządzisz naleśników inaczej.
Nie masz pomysłu na młodą kapustę? Zainspiruj się tym przepisem i zrób danie z kapusty i kefiru. Sposób jest genialny w swojej prostocie, a w dodatku obłędnie smaczny. Domownicy pokochają je tak bardzo, że będziesz przyrządzała je kilka razy w tygodniu. Na szczęście przepis nie jest zbyt czasochłonny.
Chcesz ulepszyć swój przepis naleśniki? Zastąp mleko innym składnikiem i spraw, że nie tylko będą o wiele smaczniejsze, ale też delikatniejsze. Sposób jest banalnie prosty i wart wypróbowania. Domownicy na pewno docenią smak tego dania.
Ten przepis na chleb na bazie drożdży instant i kefiru to prosty sposób na domowe pieczywo. Zarumieniony śniadaniowy chleb o chrupiącej skorce i zwartym miąższu to dla wielu najważniejsza część poranka. Z tym przepisem jest niezwykle prosty do upieczenia.
Twaróg to jeden z najpopularniejszych serów w naszej kuchni. Wykorzystuje się go do farszów, klusek oraz jako dodatek do dań. Tym razem zrobimy z niego coś zupełnie innego. Taki specjał zasmakuje każdemu. Musisz tego spróbować.
Nie kupuj sera, tylko zrób go w domu. Jest dużo smaczniejszy, a przy okazji zaoszczędzisz parę złotych. Z tym przepisem domowy ser z pewnym składem zrobisz bez żadnego wysiłku. Przygotuj tylko 3 potrzebne składniki.
Nie kupuj wiejskiego twarożku z ziołami. Lepiej zrób go sama w domu. Jest zdecydowanie tańszy, smaczniejszy, a w dodatku przepis jest banalnie prosty. Zrób go według niego i zaskocz swoich domowników. Zwłaszcza, że możesz wykorzystać wiosenne dodatki.
Zrób racuchy z tego przepisu, a już nigdy nie zrobisz ich w inny sposób. Będą bardzo puszyste, a to wszystko dzięki jednemu składnikowi. Dowiedz się, jak to osiągnąć i zaskocz rodzinę znakomitym deserem. Przygotowanie trwa chwilę i jest banalnie proste. Zrób i przekonaj się sama.
Zrób serek z przepisu poniżej, a otrzymasz doskonałe smarowidło do kanapek. Jedna czynność sprawi, że będzie miał idealną konsystencję. Zrób i przekonaj się sama, jaki jest pyszny. Jego smak na pewno zachwyci twoich domowników.
Trudno o prostsze ciasto, a już na pewno trudno o ciasto, które mimo prostoty przygotowania prezentuje się tak efektownie. Pomarańczowa galaretka zmienia się tu w bursztynowy sernik na zimno. Deser ma niezwykłą strukturę, a przy tym całkiem niezły skład. Do jego stworzenia wystarczą jedynie 2 składniki.
Koniecznie spróbuj surówki z tego przepisu. Kapusta pekińska z tym obłędnym sosem sprawdzi się do każdego obiadu. Surówkę zrobisz błyskawicznie, a w dodatku tylko z kilku składników. Poznaj przepis i przekonaj się sama, jaka jest pyszna.
Czy wiesz jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Poznaj sposób, który sprawi, że ciasto będzie idealne, a w dodatku bez grudek. Zasada jest prosta i skuteczna. Stosuj ją zawsze, a naleśniki będą smakowite.
Nie kupuj masła. Zrób je z tego przepisu, a już nigdy nie spojrzysz na to sklepowe. Ma doskonałą konsystencję oraz smak, a w dodatku robi się je bardzo łatwo. Przekonaj się sama.
Ser? Z czym to się je? Odpowiedź nie jest taka prosta. Jaki ser do pizzy? Do czego parmezan? Czego unikać? Wyjaśnia Adam Gontarz z warszawskiej restauracji Quattro Formaggi, czyli – Cztery sery.
Jajka faszerowane muszą znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Te z przepisu Tomasza Strzelczyka są nie lada specjałem. Zachwycają nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Jeden dodatek zaskoczy każdego.
W 2016 roku w Irlandii dokonano niezwykłego odkrycia. Dzisiaj można podziwiać je w muzeum. Jest zaskakujące, a w dodatku wciąż nadaje się do spożycia. O co dokładnie chodzi? Dowiesz się z dalszej części artykułu.
Moja babcia podzieliła się ze mną swoją małą tajemnicą. Zdradziła mi, czemu nie mogła choć jednego dnia obyć się bez swojej szklaneczki kefiru. Powód mnie zaskoczył, ale teraz już rozumiem, czemu to robiła. Teraz sam to stosuję i nie wyobrażam sobie robić inaczej.
Pod różnymi nazwami i z kilkoma modyfikacjami, placki ziemniaczane znane są wszędzie tam, gdzie je się ziemniaki. Nic więc dziwnego, że od czasu do czasu jakiś przepis zaskakuje nas niecodziennym składnikiem. Tak jest i tym razem.
Camembert to najpopularniejszy ser pleśniowy na świecie. Niestety, naukowcy ostrzegają, że jednemu z jego istotnych składników grozi wyginięcie. A jest on niezbędny do produkcji tego sera. Czy oznacza to, że już nigdy nie zjemy camemberta?
Wyobraź sobie, że twoje naleśniki mogą być jeszcze smaczniejsze. Wystarczy, że zamienisz mleko na jeden składnik. Sprawdź przepis, a dowiesz się jak to zrobić. Nie zawiedziesz się.
Czy we własnej kuchni można zrobić ciasto na miarę mistrzów cukiernictwa? Przepis, który pokażę ci poniżej jest tego najlepszym przykładem. To ciasto bez pieczenia pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Będziesz chciała je robić bez przerwy.
Wystarczy, że do jajecznicy dodasz jeden składnik, a zamieni się w arcydzieło. Wcale nie kosztuje wiele i na pewno sprawi, że twoi domownicy będą zachwycenie. Dowiedz się, co to za składnik i zrób to danie z jajek na śniadanie. Będziesz wracać do tego przepisu z przyjemnością.
Koniecznie zrób placek babci z tego przepisu. Robi się w mniej niż pół godziny, a smak zaskakuje. Wszystko za sprawą jednego i zdrowego składnika. Przysmak idealnie sprawdzi się na śniadanie.
Do ciasta na swoje ulubione racuchy koniecznie dodaj ten jeden składnik. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Będą puszyste jak nigdy wcześniej. Dowiedz się, co to za składnik i użyj go do przygotowania racuchów.