Nabiał to wyjątkowo obszerna grupa produktów spożywczych, których cechę wspólną stanowi mleko, jako kluczowy składnik danego produktu. Mleko w tym kontekście może pochodzić od dowolnego zwierzęcia gospodarskiego. W Polsce zazwyczaj będzie to mleko krowie, ale równie dobrze sprawdzi się mleko kozie czy mleko owcze. Przyjęło się również, że elementem nabiału są jaja, jednak z punktu widzenia dietetyki nie jest to prawidłowa klasyfikacja.
Mleko i produkty mleczne są powszechnie obecne w sztuce kulinarnej całego świata. W zależności od danego produktu mogą być spożywane autonomicznie, lub jako element bardziej złożonej potrawy. Nabiał co do zasady można spożywać na surowo, lub po poddaniu go obróbce termicznej, jednak eksperymenty w tym zakresie nie zawsze będą zgodne z naszymi wyobrażeniami odnośnie smaku produktu.
Na nabiał składają się dwa rodzaje produktów – mleko zwierząt hodowlanych (głównie mleko krowie, ale także kozie i owcze), oraz wszystkie produkty powstałe na ich bazie. Chodzi tu oczywiście o każdy rodzaj mleka spożywczego, bez względu na uzyskaną w procesie produkcji zawartość tłuszczu czy inny rodzaj obróbki (mleko bez laktozy, mleko skondensowane, mleko w proszku, etc.).
Do nabiału zaliczają się także wszelkiego rodzaju napoje mleczne, serki homogenizowane, kefiry, jogurty, czy maślanka. Wzmiankować w tym zakresie należy także śmietanę, wszelkiego typu śmietanki, a także masło. Oczywiście do nabiału zaliczymy także sery, gdzie ilość ich typów i rodzajów można liczyć w setkach?
Czy jajka to nabiał? To dość często pojawiające się pytanie. Z dietetycznego punktu widzenia jajka nie stanowią nabiału, ponieważ nie mają nic wspólnego z mlekiem. Niemniej, zwyczajowo uznaje się, że jajka to również nabiał, prawdopodobnie z uwagi na fakt, że jest to jedyny ze spożywczych produktów odzwierzęcych – obok mleka – uzyskiwanych bez uśmiercania zwierzęcia. Często jednak stosuje się w nazewnictwie specjalny wyróżnik „nabiał i jajka”.
Zasadniczo każdy nabiał jest zdrowy, co wynika z mlecznego pochodzenia tego rodzaju produktów. Zawierają one mnóstwo cennych składników mineralnych, makroelementów, witamin i żywych kultur bakterii. W ramach przykładu wymienić można po prostu mleko, ser (różne rodzaje), jogurty, twaróg czy kefiry. Jedną z ciekawszych propozycji może stanowić islandzki skyr.
Nabiał co do zasady słynie przede wszystkim z dużej ilości białka w stu gramach produktu, a także pokaźnej ilości witaminy D, B2 i B12. Ponadto zawiera w sobie mnóstwo wapnia, sodu, potasu i magnezu. Jednocześnie na nabiał składają się w dużej mierze produkty niskokaloryczne, z uwagi na niską zawartość węglowodanów.
Trzeba jednak pamiętać, że wartości odżywcze nabiału mogą w dużej mierze różnić się między sobą, w zależności od rodzaju produktu z jakim mamy do czynienia.
Pokaż więcej
Dominika Hatala – dietetyczka – wzięła pod swoją ekspercką lupę sery z sieci sklepów Biedronka. Swoimi wnioskami podzieliła się z opinią publiczną. Obserwacje przyczyniły się do tego, że eksperta bez problemu wskazała najgorszy z serów.
Słynny bałkański ser kajmak możesz przygotować w domu. Wyjdzie rewelacyjny, a w dodatku zrobisz go tylko z kilku łatwo dostępnych składników. Wystarczy, że poznasz poniższy przepis, wypróbujesz go, a przysmak i jego smak pozostanie z tobą na długo.
Co kryje się w produktach typu light? Wiele osób traktuje je jako remedium na zbędne kilogramy. Pod płaszczykiem zmniejszonej kaloryczności mogą się jednak kryć rozmaite pułapki. W poniższym tekście dowiesz się na co zwracać szczególną uwagę podczas zakupów.
Znudziły Ci się jajka w majonezie? Na Wielkanoc postaw na zupełnie inną przekąskę. Smakowite jajka w buraczanej marynacie z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie. Od lat korzystam z tego przepisu i nigdy się nie zawiodłem.
Producenci jajek nie mają dobrych informacji. Konsumenci powinni przyzwyczaić się do myśli, że ceny jajek przed Wielkanocą osiągną zawrotne kwoty. Powodem zapowiedzi jest kryzys, z którym mierzą się hodowcy kur.
Na twoim wielkanocnym stole nie może zabraknąć tego dania. Zrób faszerowane jajka z przepisu poniżej, a nie zawiedziesz się. Ich smak podbije nawet gusta najbardziej wybrednych.
Do niedawna konsumenci z obawą i dystansem spoglądali na pomysł dodawania owadów do produktów spożywczych. Teraz powód do niepokoju ma każdy, bo nowym pomysłem producentów żywności jest dodawanie odchodów owadów. W sklepach pojawiły się takie produkty i można rozpoznać je za pomocą oznaczeń w składzie jedzenia. Czy to powód do niepokoju?
Mleko wypite prosto od krowy to dla wielu wspomnienie i smak beztroskiego dzieciństwa na wsi. Czy ten nawyk można praktykować również i dzisiaj? Eksperci nie mają co do tego żadnych wątpliwości i stawiają sprawę jasno.
Maślankę zimą pijamy głównie jako dodatek do obiadu, np. sadzonego jajka z ziemniakami, czy do prażuchów. Latem z kolei często przygotowujemy na niej owocowe koktajle. Maślanka z truskawkami w czerwcu smakuje wyśmienicie. Okazuje się jednak, że po produkt ten powinniśmy sięgać codziennie, szczególnie, jeśli ukończymy 50. rok życia.
Znana w Polsce sieć sklepów poinformowała, że ze sprzedaży został wycofany jeden z serów. Jest to spowodowane wykryciem w nim groźnych bakterii, które mogą powodować zatrucia pokarmowe. Przedstawiciele firmy apelują do wszystkich, którzy dokonali zakupu tego produktu o pilny zwrot. Pod żadnym pozorem nie można spożywać zakażonego sera.
Co się stanie, gdy połączymy gorące mleko i żółtka? Wkrótce czeka nas pyszna niespodzianka. Ucieszy każdego, kto uwielbia domowy ser. Smaczny i zdrowy będzie w sam raz nie tylko do kanapek.
Przepisy na chleb bez mąki to w zasadzie nic nowego. Trudno jednak uwierzyć, że bez jej użycia można osiągnąć taki efekt. Chleb jest miękki, sprężysty i napowietrzony dzięki odpowiedniemu doborowi składników.
Jedni jajka trzymają w chłodnej lodówce, a inni po prostu w kuchennej szafce. Jak prawidłowo je przechowywać? Wiem, w jaki sposób robi to Lara Gessler. Jednak czy restauratorka ma w tym przypadku rację?
Jak zrobić najlepsze naleśniki na świecie? Jest na to prosty i sprawdzony sposób. Wystarczy tylko szklanka jednego z ulubionych napojów, a naleśniki wyjdą mięciutkie i delikatne. Nie spojrzysz już na inne przepisy
Żabka w oblężeniu. Tak można nazwać to, co działo się w piątek w jednym ze sklepów sieci w popularnym kurorcie narciarskim. Według relacji pracowników produkty miały zniknąć z półek w mgnieniu oka i wyprzedały się praktycznie wszystkie zapasy. W tle słychać także żądania o uregulowanie przepisów dotyczących handlu w miejscowościach turystycznych.
Problemy ze snem są przyczyną złego samopoczucia. Gdy są długotrwałe, poważnie szkodzą naszemu zdrowiu. Jest jednak prosty sposób, który pomoże ci szybko zasnąć. Sen będzie głęboki, a rano obudzisz się wypoczęty. Wystarczy, że wypijesz domowy napój na sen.
Naleśniki są daniem lubianym przez całe pokolenia smakoszy. Jednak te z przepisu Roberta Makłowicza zaskakują składem. Lubiany produkt nadaje naleśnikom puszystości i wyjątkowego smaku.
Na półkach naszych sklepów pojawia się coraz częściej nowy produkt: kvarg. Czym jest i z czym się go je – dosłownie i w przenośni? Oto kilka wskazówek.
Sztuczka kuchenna od blogerki kulinarnej Ani Zyśk jest warta wypróbowania. Dzięki niej czynność, która bywa uciążliwa, stanie się teraz banalnie prosta. Wystarczy zrobić otwór w opakowaniu z jogurtem.
Naleśniki są uwielbiane przez smakoszy w każdym wieku. Smakują na słodko i podane w sposób wytrawny. Teraz naleśniki z lubianym produktem wyjdą lekkie jak obłok. Staną się hitem w każdym domu.
Niby mała rzecz, a zmienia wszystko. Chodzi o dziurkę, którą warto zrobić w kubeczku z jogurtem czy śmietaną. Z pozoru błaha czynność raz na zawsze pożegna powszechny kuchenny problem. Ten, kto na to wpadł, zasługuje na nagrodę.
Jesień to kulinarny raj dla wielu smakoszy. W tym czasie ruszamy do lasów i zbieramy grzyby. Warto z nich przyrządzić pyszny i kremowy sos grzybowy z przepisu Ani Zyśk. Lepszego próżno szukać.
Rozlane mleko to prawdziwa kuchenna katastrofa. Każdy, kto choć raz musiał sprzątać plamy, wie, że nie jest to łatwe. Dlatego poznaj łatwy trik i zapobiegnij rozlewaniu.
Pierogi mogą smakować jeszcze lepiej. Zamiast wody wystarczy dodać inny składnik, a ciasto na pierogi wyjdzie miękkie jak nigdy wcześniej. Od teraz zawsze będziesz przygotowywać je tylko w ten sposób. Dlatego poznaj przepis i przygotuj z niego delikatne pierogi na obiad.
Czy twoje naleśniki wychodzą takie sobie? Poznaj ten przepis, a przygotujesz doskonałe naleśniki. Wystarczy, że mleko zastąpisz innym popularnym napojem. Czytaj dalej, a nie tylko dowiesz się, o jaki składnik chodzi, ale poznasz także łatwy przepis na naleśniki.
Rozpoczynasz odchudzanie? W takim razie sięgnij po kefir i dodaj do niego zdrowy oraz wartościowy produkt. Dzięki niemu schudniesz i zadbasz o zdrowie.
Proste i szybkie przekąski są na wagę złota. Przydają się zwłaszcza rano, gdy czasu nigdy za wiele. W taki właśnie sytuacjach smażę proste placki z twarogu i banana. Receptura babci jest tu gwarancją smaku.
Do sklepów trafiły jajka z salmonellą. W specjalnym komunikacje GIS ostrzega przed ich spożyciem oraz podaje szczegóły, dzięki którym konsumenci rozróżnią partię skażonych produktów. Konsekwencje mogą być naprawdę poważne.