1 dodatkowa czynność polepszy smak ziemniaczanego farszu na pierogi. Już nie zrobisz inaczej
Szukacie przepisu na znakomite pierogi? Wypełnijcie je ziemniaczanym farszem i podajcie z karmelizowaną cebulą. Tak przyrządzone warzywo doskonale wzbogaci dobrze znane danie. Rodzina będzie zachwycona i poprosi o dokładki. Spróbujecie?
Pierogi z farszem ziemniaczanym znakomicie smakują w towarzystwie delikatnie słodkiej, karmelizowanej cebuli. Proste danie jest sycące i aromatyczne, a przygotowanie jest dziecinnie proste. Warto się skusić — danie spodoba się najbardziej wybrednym domownikom.
Przepis na znakomite pierogi z karmelizowaną cebulą
Składniki na ciasto:
-
760-800 g maki pszennej
-
360 ml wrzątku
-
sól
Składniki na farsz:
-
1 kg ziemniaków
-
200 g cebuli
-
olej rzepakowy
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na cebulę karmelizowaną:
-
10 niewielkich cebul
-
200 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Jak przygotować smakowite pierogi z ziemniaczanym farszem? Dodatek karmelizowanej cebuli urozmaici danie
Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. Wlewamy wrzątek i wsypujemy nieco soli. Mieszamy łyżką, a po chwili zaczynamy wyrabiać masę dłońmi. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach — podobnie jak na placki. Cebulę na farsz obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy warzywo. Wrzucamy ziemniaczane wiórki i rumienimy je, mieszając co jakiś czas.
Całość doprawiamy solą i pieprzem. Masą wypełniamy wycięte z rozwałkowanego ciasta krążki. Starannie zlepione pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku — każdą około 3 minut. Podajemy z karmelizowaną cebulą.
Jak zrobić karmelizowaną cebulę do pierogów?
Warzywo pozbawiamy łupin i kroimy w piórka. W garnku z grubszym dnem rozgrzewamy tłuszcz i dusimy na nim cebulę, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Podajemy wraz z pierogami.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wyborne pierogi. Spróbujcie koniecznie roślinnej wersji tradycyjnych ruskich . Być może posmakuje wam również specjał z soczewicą i boczkiem wprost z Podlasia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Domowy ketchup z przepisu Gessler nie ma sobie równych. Nie uwierzysz, czym się go doprawia
-
Starmach zdradziła przepis na wyśmienite knedle ze śliwkami. Dosłownie rozpływają się w ustach
-
Ryba pieczona na warzywach. Doskonały pomysł na lekki obiad lub pożywną kolację