Smakosze.pl Przepisy 1 dodatkowa czynność polepszy smak ziemniaczanego farszu na pierogi. Już nie zrobisz inaczej
canva/rudisill

1 dodatkowa czynność polepszy smak ziemniaczanego farszu na pierogi. Już nie zrobisz inaczej

24 września 2022

Szukacie przepisu na znakomite pierogi? Wypełnijcie je ziemniaczanym farszem i podajcie z karmelizowaną cebulą. Tak przyrządzone warzywo doskonale wzbogaci dobrze znane danie. Rodzina będzie zachwycona i poprosi o dokładki. Spróbujecie?

Pierogi z farszem ziemniaczanym znakomicie smakują w towarzystwie delikatnie słodkiej, karmelizowanej cebuli. Proste danie jest sycące i aromatyczne, a przygotowanie jest dziecinnie proste. Warto się skusić — danie spodoba się najbardziej wybrednym domownikom.

Przepis na znakomite pierogi z karmelizowaną cebulą

Składniki na ciasto:

  • 760-800 g maki pszennej

  • 360 ml wrzątku

  • sól

Składniki na farsz:

  • 1 kg ziemniaków

  • 200 g cebuli

  • olej rzepakowy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na cebulę karmelizowaną:

  • 10 niewielkich cebul

  • 200 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

Jak przygotować smakowite pierogi z ziemniaczanym farszem? Dodatek karmelizowanej cebuli urozmaici danie

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. Wlewamy wrzątek i wsypujemy nieco soli. Mieszamy łyżką, a po chwili zaczynamy wyrabiać masę dłońmi. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach — podobnie jak na placki. Cebulę na farsz obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy warzywo. Wrzucamy ziemniaczane wiórki i rumienimy je, mieszając co jakiś czas.

Całość doprawiamy solą i pieprzem. Masą wypełniamy wycięte z rozwałkowanego ciasta krążki. Starannie zlepione pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku — każdą około 3 minut. Podajemy z karmelizowaną cebulą.

Jak zrobić karmelizowaną cebulę do pierogów?

Warzywo pozbawiamy łupin i kroimy w piórka. W garnku z grubszym dnem rozgrzewamy tłuszcz i dusimy na nim cebulę, aż będzie miękka i zacznie się rumienić. Podajemy wraz z pierogami.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wyborne pierogi. Spróbujcie koniecznie roślinnej wersji tradycyjnych ruskich . Być może posmakuje wam również specjał z soczewicą i boczkiem wprost z Podlasia.

Pierogi świetnie smakują z cebulą
canva/Azurita

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy