Wielkanocne pierogi z boczkiem i soczewicą, które zachwyciły Roberta Makłowicza. Smak Podlasia
Pierogi lubi wielu smakoszy. Robert Makłowicz w jednej ze swoich podróży zaprezentował podlaski specjał wielkanocny — pierogi faszerowane boczkiem i soczewicą. Niezwykle sycąca wersja tradycyjnego dania z pewnością przypadnie wam do gustu. Sprawdźcie koniecznie.
Udane pierogi to nie tylko elastyczne ciasto, które łatwo jest skleić. Równie istotny jest farsz, którego smak musi być dobrze wyważony. Taki właśnie znajdziemy w delikatnych podlaskich pierogach proponowanych przez znanego kucharza podróżnika. Skusicie się?
Przepis na pierogi z soczewicą i boczkiem według Roberta Makłowicza
Składniki na ciasto:
3 szklanki maki pszennej
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki mleka
1 jajo
szczypta soli
Składniki na farsz:
500 g zielonej soczewicy
3 średnie cebule
20 g boczku wędzonego
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie farszu:
Soczewicę namaczany dzień wcześniej wieczorem — powinna spędzić w wodzie minimum 12 godzin. Dzięki temu będzie lżej strawna.
Płuczemy namoczone ziarno i gotujemy je do miękkości. Cebule obieramy i siekamy. Podsmażamy ją na patelni, aż zmięknie. Przestudzoną łączymy z soczewicą.
Przygotowanie ciasta i pierogów:
Mąkę przesiewamy do dużej miski i formujemy w niej mały dołek. Wbijamy do niego jajko, solimy. Następnie dodajemy wodę i mleko. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je na cienki placek i wykrawamy z niego koła przy pomocy szklanki.
Na każde z nich nakładamy porcję farszu i zlepiamy. W garnku zagotowujemy wodę z odrobina soli. Na wrzątek wrzucamy uformowane pierogi i gotujemy je do czasu, aż wypłyną. Odcedzamy i podajemy z ulubioną okrasą.
Źródło zdjęcia: canva/imagospot Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczysta karkówka marynowana w coli i ketchupie. Prosty pomysł na pyszny obiad
Sprawdzone patenty gospodyń na miękkie mięso w gulaszu. Zawsze wychodzi boskie
Biała kiełbasa według Magdy Gessler. Słodki dodatek nadaje jej ciekawego smaku
Źródło: podroze-kulinarne