1 maja - Ogólnopolskie Święto Kaszanki. Jak dobrze grillować kultowy specjał?
1 maja obchodzimy Ogólnopolskie Święto Kaszanki. Doskonała pogoda, słoneczne i ciepłe dni to idealna pora na grilla. Dowiedz się, jak dobrze grillować kaszankę, żeby była soczysta i pełna smaku.
Majówka kojarzy nam się przede wszystkim z otwarciem grillowego sezonu, na który zawsze z utęsknieniem czekamy po długiej zimie. Coraz cieplejsze dni i wieczory aż proszą się o spotkania przy grillu z rodziną i przyjaciółmi.
Grillowanie to nasz sport narodowy, karkówka, kiełbasa, kaszanka i warzywa przygotowane nad ogniem możemy jeść dziennie i nam się nie znudzą. Kaszanka doczekała się nawet swojego święta- 1 maja obchodzimy Ogólnopolskie Święto Kaszanki.
Święto początkowo obchodzono w okolicach Płocka, jednak szybko rozpowszechniło się w innych polskich miastach. Jak przygotować kaszankę z grilla, żeby była soczysta i pełna smaku? Poznaj przepis na wyśmienitą kaszankę, która będzie absolutnym hitem podczas majówkowego biesiadowania.
Kaszanka z grilla
Składniki na 4 porcje:
-
4 kaszanki
-
duża cebula
-
olej roślinny
-
folia aluminiowa
Jak dobrze grillować kaszankę?
Folię podziel na 4 prostokątne kawałki, każdy z nich wysmaruj olejem. Kaszanki układaj na folii, oprósz posiekaną cebulką, zawiń.
Tak przygotowaną kaszankę połóż na grillu i smaż około 10- 15 minut, aż cebulka zmięknie, a mięso ładnie się zarumieni. Mięso podaj z chrupiącymi grzankami z grilla i sałatką, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ stockfotocz
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: horecatrends.pl