Jak przyrządzić szparagi z grilla? Najprostszy patent
Szparagi właśnie zaczynają pojawiać się na warzywnych straganach. To delikatne w smaku warzywo idealnie nadaje się na grilla. Wystarczy je umyć, posmarować oliwą i posolić, a po kilku minutach cieszyć się będziemy doskonałym zielonym dodatkiem do innych grillowych frykasów. Koniecznie sprawdźcie.
Szparagi pasują do wielu dań. Doskonale smakują zarówno w sałatce, jak i z jajkiem w koszulce czy sadzonym — koniecznie z sosem holenderskim. W pysznej odsłonie wprost z grilla również wam się spodobają. Przygotujecie je zaledwie w kilka chwil. Spróbujecie?
Przepis na wyborne szparagi z grilla
Składniki:
pęczek zielonych szparagów
sól i pieprz w ilości do smaku
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Szparagi płuczemy. Usuwamy twardą część, łamiąc warzywo. Następnie układamy je na blacie kuchennym lub desce do krojenia i nabijamy na patyki do szaszłyków — to pomoże nam obracać warzywo na grillu.
Szparagi nacieramy oliwą z oliwek i solimy. Układamy na rozgrzanym ruszcie, tak, aby główki znalazły się z dala od żaru. Dzięki temu nie spalą się. Grillujemy przez kilka minut i obracamy.
Po 4-6 minutach zdejmujemy. Oprószamy pieprzem i podajemy z wybranymi dodatkami np. z karkówką i ziemniakami. Smacznego.
Wskazówka: posmarowane oliwą i posolone szparagi możecie przyrządzić także na patelni grillowej. Ustawcie średnią moc palnika, a po kilku minutach uzyskacie delikatne i chrupiące warzywo.
Źródło zdjęcia: canva/rudisill
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: olgasmile