Smakosze.pl
Jak przyrządzić szparagi z grilla?

canva/JariJ

Jak przyrządzić szparagi z grilla? Najprostszy patent

30 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Szparagi właśnie zaczynają pojawiać się na warzywnych straganach. To delikatne w smaku warzywo idealnie nadaje się na grilla. Wystarczy je umyć, posmarować oliwą i posolić, a po kilku minutach cieszyć się będziemy doskonałym zielonym dodatkiem do innych grillowych frykasów. Koniecznie sprawdźcie.

Szparagi pasują do wielu dań. Doskonale smakują zarówno w sałatce, jak i z jajkiem w koszulce czy sadzonym — koniecznie z sosem holenderskim. W pysznej odsłonie wprost z grilla również wam się spodobają. Przygotujecie je zaledwie w kilka chwil. Spróbujecie?

Prosty przepis na dżem z rabarbaru

Prosty przepis na dżem z rabarbaru. Takiego nie znajdziesz na sklepowych półkach

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborne szparagi z grilla

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Szparagi płuczemy. Usuwamy twardą część, łamiąc warzywo. Następnie układamy je na blacie kuchennym lub desce do krojenia i nabijamy na patyki do szaszłyków — to pomoże nam obracać warzywo na grillu.

Szparagi nacieramy oliwą z oliwek i solimy. Układamy na rozgrzanym ruszcie, tak, aby główki znalazły się z dala od żaru. Dzięki temu nie spalą się. Grillujemy przez kilka minut i obracamy.

Po 4-6 minutach zdejmujemy. Oprószamy pieprzem i podajemy z wybranymi dodatkami np. z karkówką i ziemniakami. Smacznego.

Wskazówka: posmarowane oliwą i posolone szparagi możecie przyrządzić także na patelni grillowej. Ustawcie średnią moc palnika, a po kilku minutach uzyskacie delikatne i chrupiące warzywo.

Grillowane szparagi pasują do sałatek

Grillowane szparagi pasują do sałatek

Źródło zdjęcia: canva/rudisill

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >