Smakosze.pl
Rosół powinno się gotować pod przykryciem, czy bez?

canva/valentynsemenov

Rosół powinno się gotować pod przykryciem, czy bez? Drobny szczegół ma znaczenie

30 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Rosół jest jedną z częściej przygotowywanych w naszych domach zup. Wiele osób przykrywa garnek, w którym ją gotuje. To spory błąd, który kosztować nas może utratę walorów smakowych i wizualnych dania. Sprawdźcie dlaczego.

Rosół można przygotować na wiele sposobów. Niektórzy do zupy dodają ostre przyprawy takie jak imbir czy papryka chilli, by wzbogacić jej smak. Najlepsze dodatki jednak nie pomogą, jeśli zapomnimy o podstawowych zasadach jej gotowania. Jedną z istotnych kwestii jest zastosowanie pokrywki.

Kawa z tonikiem

Najlepsza kawa na zimno z dodatkiem toniku. Pobudza i orzeźwia zarazem

CZYTAJ DALEJ

Gotowanie rosołu powinno odbywać się bez przykrycia

Tradycyjne przepisy na ten aromatyczny specjał zalecają, by pokrywkę pozostawić w szafce. Choć przyrządzanie zupy zajmuje sporo czasu, należy czuwać nad jego przebiegiem, regularnie usuwając szumy powstałe na skutek wytrącania się białek z mięsa.

Konieczne będzie też kontrolowanie ilości płynu w garnku, bo — mimo że zupę gotować powinno się na bardzo małym ogniu — z czasem będzie go ubywało. Bieżące jego uzupełnianie także potrafi stanowić wyzwanie.

Przykrycie gotującego się rosołu może więc ułatwić przygotowanie zupy. Z pewnością zdejmie z nas konieczność uważania czy zupa nam nie odparowała. Skróci też jednak czas gotowania i zamiast 3-4 godzin smaczny wywar osiągniemy znacznie wcześniej.

Jeśli się spieszymy, przykrycie gotującego się rosołu może znacznie nam pomóc. Warto jednak pozostawić niewielką szczelinę, przez którą para wodna będzie mogła opuścić garnek. W ten sposób unikniemy kotłowania się płynu.

Rosół bezmięsny można przykryć

Gdy przygotowujemy bezmięsny wywar, nie musimy aż tak sztywno trzymać się zasady nieprzykrywania gotującego się dania. Brak mięsa sprawia, że trudniej jest o zmętnienie płynu.

Przykrycie garnka może jednak mieć też jeszcze jedną przykrą konsekwencję - kipienie. Najlepszym rozwiązaniem okazać się może zatem trzymanie rosół pod przykryciem tylko do momentu, w którym zacznie się gotować.

Aromatyczny rosół skusi każdego smakosza

Aromatyczny rosół skusi każdego smakosza

Źródło zdjęcia: canva/kibulgakova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy, newsy.gotujmy

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

rosół z imbirem

Porady

Dlaczego warto wrzucić imbir do rosołu? Doskonały patent na jesienne chłody

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
zielona część pora

Porady

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania

Czytaj więcej >
jak zagęścić gulasz

Porady

Czym zagęścić gulasz? Mąka nie jest jedynym sposobem

Czytaj więcej >
suszone grzyby

Porady

Jakich grzybów lepiej nie suszyć? Łatwo o ogromny błąd

Czytaj więcej >