4 najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi. Za wszelką cenę ich unikaj
Wszyscy wiemy, że ciasto na pierogi przygotowuje się z mąki, soli, wody i tłuszczu. Teoretycznie nie jest więc skomplikowane. W praktyce jednak często nie jest elastyczne, jest zbyt lepiące, przez co pierogi mają mączny smak lub są twarde. Poznaj 4 najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi.
Ciasto na pierogi wymaga odpowiedniego przygotowania i odpowiednich składników. Ciasto nigdy nie będzie idealne, kiedy zrobimy je z obojętnie jakiej mąki, dodamy jajka lub wlejemy zimną wodę. Bardzo wiele osób popełnia również błąd podczas wałkowania ciasta, przez co pierogi rozlatują się podczas gotowania lub są twarde i bardzo mączne w smaku.
Pamiętajmy, że źle przygotowane ciasto na pierogi zepsuje całe danie. Nawet najsmaczniejszy farsz nie uratuje potrawy. Pierogi muszą być delikatne, a ciasto tak elastyczne i miękkie, że kroi się bez problemu i dosłownie rozpływa się w ustach. To sekret najlepszych pierogów.
Pierogi możemy przygotować na wiele sposobów. Możemy zrobić pierogi na słodko, np. z jagodami i truskawkami. Możemy dodać do nich wytrawny farsz z mięsa, twarogu, kaszy, grzybów i kapusty. Pierogi z łososiem lub pstrągiem także smakują fantastycznie.
4 najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi
-
Dodanie jajek do ciasta. Ciasto wyrabiane z jajkiem lub żółtkiem będzie twarde i zdecydowanie mniej plastyczne. Z takiego ciasta na ulepimy idealnych pierogów
-
Nieodpowiedni typ mąki. Do ciasta na pierogi najlepiej sprawdzi się mąka typu 500 lub 650, dzięki którym ciasto będzie delikatne i elastyczne.
-
Zimna woda wlana do ciasta. Do ciasta na pierogi dodajemy wyłącznie gorącą wodę, dzięki której ciasto się sparzy i ładnie napęcznieje. Wodę wlewamy stopniowo, zbyt duża ilość wody spowoduje rozklejenie ciasta.
-
Zbyt mocno lub za słabo rozwałkowane ciasto. Ciasto nie może być ani za cienkie, ani za grube. Ciasto podzielmy na kilka części i każdą z nich rozwałkujmy na grubość 3-4 mm.
Przepis na najlepsze ciasto na pierogi
Składniki:
-
3 szklanki mąki typ 500 lub 650
-
1 szklanka wrzącej wody
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
pół łyżki soli
Mąkę wymieszaj z solą, następnie stopniowo wlewaj wrzątek, jednocześnie mieszając składniki łyżką lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie, wlej olej i zacznij wyrabiać je ręcznie.
Gdy składniki dobrze się połączą, ciasto podziel na 3-4 mniejsze części. Każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości 3-4 cm i zacznij wykrawać ciasto na pierogi. Pierogi przygotuj z ulubionym farszem.
Dowiedz się również, w jaki sposób utrwalić koperek na zimę . Przełom lata i jesieni to ostatni dzwonek na przygotowywanie przetworów. Sprawdź, czy do ogórków trzeba dodawać sól niejodowaną?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na klasyczne ogórki konserwowe. Doskonały smak i jędrność gwarantowane
-
Koktajl z bananem i płatkami. Ekspresowy sposób na pożywne śniadanie
-
Ziemniaki z patelni zamienisz w tani i pyszny obiad lub kolację. Kluczowe będą 2 dodatki
Źródło: dziendobry.tvn