Niektórzy mrożą koperek, inni go suszą. Okazuje się, że najlepszą metodą przechowywania koperku jest mrożenie. Odpowiednio przetworzony koperek zimą smakuje jak świeży, zerwany prosto z ogródka. Jest idealny do posypania ziemniaków czy zupy. Sprawdź, w jaki sposób najlepiej utrwalić koperek.
Latem możemy cieszyć się smakiem świeżych i soczystych owoców, warzyw i ziół. O tej porze roku smakują najlepiej. O ile z owoców i warzyw przygotowujemy przetwory do słoików na zimę, tak większość z nas zapomina o koperku, szczypiorku i innych ziołach, którymi doprawiamy dania.
Świeży koperek jest świetnym dodatkiem do ziemniaków, surówek, sosów i zup. Ma charakterystyczny smak i nadaje potrawom niezwykłego aromatu. Koperek i inne zioła możemy przechowywać w bardzo prosty sposób — mrożąc je, dzięki czemu również zimą wzbogacimy nimi nasze ulubione potrawy.
Przed mrożeniem koperku musimy go jednak oczyścić i oddzielić stare, podniszczone gałązki, ponieważ zaczną się szybko psuć. Do mrożenia wykorzystujemy wyłącznie świeże, zdrowe gałązki.
W jaki sposób najlepiej utrwalić koperek? Zamrozić czy ususzyć?
Jeśli chcesz, aby zimą koperek smakował jak świeży, wybierz mrożenie. Suszony koperek nie ma już tak wyraźnego smaku i aromatu. Mrożony koperek natomiast smakuje i pachnie dokładnie jak tyle, co zerwany z ogródka.
Koperek dokładnie umyj i osusz. Musi być zupełnie suchy, inaczej zepsuje się błyskawicznie w zamrażalniku. Suchy koperek posiekaj drobno, przełóż do plastikowego pojemnika na żywność z pokrywką i zamroź.
Czy można mrozić też inne zioła? Jakie zioła warto zamrozić na zimę?
Koperek nie jest jedynym ziołem, które możemy w prosty sposób zamrozić. Do mrożenia świetnie sprawdzi się również szczypiorek, natka pietruszki, majeranek, cząber, lubczyk. Zioła jak bazylia, oregano, mięta czy tymianek lepiej przechowywać natomiast w formie suszonej.
Warto więc zamrozić świeże zioła, aby cieszyć się ich smakiem przez całą zimę. Zioła mrozimy dokładnie w ten sam sposób, co koperek. Będą świeże i zachowają cały aromat, a my doprawimy nimi rosół, zupy, sosy i wiele innych dań.
Dowiedz się, czy ogórki kiszone trzeba pasteryzować . Masz ochotę na brukselkę, ale boisz się, że będzie gorzka? W tym artykule dowiesz się, jak usunąć goryczkę z gotującej się brukselki , będzie pyszna.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsi kucharze mają prosty patent na sos pomidorowy do makaronu. Robią go w 15 minut
Szybkie ciasto bez pieczenia z dodatkiem owoców. Sezonowy przysmak w sam raz do kawy
Czy do kiszonek trzeba dodawać sól niejodowaną? Rozwiewamy wasze wątpliwości
Źródło: haps