W jaki sposób najlepiej utrwalić koperek? Aromatyczny dodatek zawsze pod ręką
Niektórzy mrożą koperek, inni go suszą. Okazuje się, że najlepszą metodą przechowywania koperku jest mrożenie. Odpowiednio przetworzony koperek zimą smakuje jak świeży, zerwany prosto z ogródka. Jest idealny do posypania ziemniaków czy zupy. Sprawdź, w jaki sposób najlepiej utrwalić koperek.
Latem możemy cieszyć się smakiem świeżych i soczystych owoców, warzyw i ziół. O tej porze roku smakują najlepiej. O ile z owoców i warzyw przygotowujemy przetwory do słoików na zimę, tak większość z nas zapomina o koperku, szczypiorku i innych ziołach, którymi doprawiamy dania.
Świeży koperek jest świetnym dodatkiem do ziemniaków, surówek, sosów i zup. Ma charakterystyczny smak i nadaje potrawom niezwykłego aromatu. Koperek i inne zioła możemy przechowywać w bardzo prosty sposób — mrożąc je, dzięki czemu również zimą wzbogacimy nimi nasze ulubione potrawy.
Przed mrożeniem koperku musimy go jednak oczyścić i oddzielić stare, podniszczone gałązki, ponieważ zaczną się szybko psuć. Do mrożenia wykorzystujemy wyłącznie świeże, zdrowe gałązki.
W jaki sposób najlepiej utrwalić koperek? Zamrozić czy ususzyć?
Jeśli chcesz, aby zimą koperek smakował jak świeży, wybierz mrożenie. Suszony koperek nie ma już tak wyraźnego smaku i aromatu. Mrożony koperek natomiast smakuje i pachnie dokładnie jak tyle, co zerwany z ogródka.
Koperek dokładnie umyj i osusz. Musi być zupełnie suchy, inaczej zepsuje się błyskawicznie w zamrażalniku. Suchy koperek posiekaj drobno, przełóż do plastikowego pojemnika na żywność z pokrywką i zamroź.
Czy można mrozić też inne zioła? Jakie zioła warto zamrozić na zimę?
Koperek nie jest jedynym ziołem, które możemy w prosty sposób zamrozić. Do mrożenia świetnie sprawdzi się również szczypiorek, natka pietruszki, majeranek, cząber, lubczyk. Zioła jak bazylia, oregano, mięta czy tymianek lepiej przechowywać natomiast w formie suszonej.
Warto więc zamrozić świeże zioła, aby cieszyć się ich smakiem przez całą zimę. Zioła mrozimy dokładnie w ten sam sposób, co koperek. Będą świeże i zachowają cały aromat, a my doprawimy nimi rosół, zupy, sosy i wiele innych dań.
Dowiedz się, czy ogórki kiszone trzeba pasteryzować. Masz ochotę na brukselkę, ale boisz się, że będzie gorzka? W tym artykule dowiesz się, jak usunąć goryczkę z gotującej się brukselki, będzie pyszna.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsi kucharze mają prosty patent na sos pomidorowy do makaronu. Robią go w 15 minut
Szybkie ciasto bez pieczenia z dodatkiem owoców. Sezonowy przysmak w sam raz do kawy
Czy do kiszonek trzeba dodawać sól niejodowaną? Rozwiewamy wasze wątpliwości
Źródło: haps