Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ziemniaki z patelni zamienisz w tani i pyszny obiad lub kolację. Kluczowe będą 2 dodatki
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 11.09.2022 16:49

Ziemniaki z patelni zamienisz w tani i pyszny obiad lub kolację. Kluczowe będą 2 dodatki

ziemniaki z patelni
Canva / frase

Nie musisz się już martwić, jeśli w ciągu dnia nie możesz poświęcić kilku godzin na przygotowanie obiadu. Smażone ziemniaki z patelni są potrawą, która jest szybka, tania i przede wszystkim pyszna. Wystarczą trzy proste składnik: ziemniaki, cebula i kawałek dowolnej kiełbasy, aby wyczarować ten zaskakująco prosty posiłek.

Do przygotowania ziemniaków z patelni możesz użyć zarówno ziemniaków surowych jak i takich, które zostały z obiadu z dnia poprzedniego. Podsmażona na rumiano kiełbasa z cebulą utworzą pyszną bazę smakową. Dodaj do nich nieco czosnku i ulubione przyprawy. Takie ziemniaki z patelni nie mają sobie równych.

Przepis na pożywne ziemniaki z patelni

Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków

  • 1 średnia cebula

  • kawałek dowolnej kiełbasy

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • olej do smażenia

Jak przygotować wyśmienite ziemniaki z patelni

Cebulę obierz z łupiny. Pokrój w półplasterki lub w grubą kostkę. Zeszklij na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie dodaj drobno posiekane ząbki czosnku.

Kiełbasę pokrój w kostkę. Dodaj do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Podsmażaj, aż z kiełbasy wytopi się nieco tłuszczu. Dzięki niemu ziemniaki z patelni nabiorą pysznego wędzonego smaku.

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w cienkie plasterki i dodaj do zeszklonej cebuli. Smaż do momentu, aż ziemniaki z patelni zaczną się robić miękkie.

Możesz użyć też uprzednio ugotowanych ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu. Ten zabieg zdecydowanie skróci czas niezbędny do przygotowania ziemniaków z patelni

Kiedy wszystkie składniki dania są dobrze podsmażone, dodaj przyprawy. Zioła prowansalskie rozetrzyj w dłoniach, a uwolnią więcej aromatu. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przyrządzone ziemniaki z patelni są gotowe do podania.

Wypróbuj też nasz przepis na ziemniaki z patelni w wersji bezmięsnej oraz na pieczone ziemniaki z gzikiem.

Canva / Tanya145
Canva / Tanya145

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: