Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na klasyczne ogórki konserwowe. Doskonały smak i jędrność gwarantowane

Przepis na klasyczne ogórki konserwowe. Doskonały smak i jędrność gwarantowane

Klasyczne ogórki konserwowe - prosty przepis
canva/apeyron

Ogórki konserwowe stanowią świetny dodatek do surówek czy kanapek. Sekretem udanego wyrobu są odpowiedni wybór warzyw oraz właściwie sporządzona zalewa. Z naszym prostym przepisem przygotujecie je sprawnie, a smak pozytywnie was zaskoczy.

Do przyrządzenia ogórków konserwowych najlepiej nadają się warzywa średniej wielkości. Powinny one też być jędrne i pozbawione przebarwień na skórce. Zalewając ogórki dobrze skomponowaną zalewą, uzyskamy smaczny i pełen aromatu wyrób.

Przepis na doskonałe ogórki konserwowe

Z podanych poniżej proporcji uzyskamy 8 słoików wyrobu, każdy o pojemności 1 litra.

Składniki:

  • 6 kg niedużych ogórków gruntowych

  • 2 duże marchewki

  • 16 ząbków czosnku

  • 8 liści laurowych

  • 8 łodyg kopru

  • 8 łyżeczek gorczycy

  • 24 ziarna pieprzu czarnego

  • 12 ziaren ziela angielskiego

  • 8 kawałków chrzanu

Na zalewę potrzebne będą:

  • 3 l wody

  • 800 ml octu spirytusowego 10%

  • 8 płaskich łyżek cukru

  • 4 płaskie łyżki soli

Jak przygotować doskonałe ogórki konserwowe?

W garnku umieszczamy ocet, wodę, sól i cukier. Wrzucamy również ziele angielskie i liście laurowe. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 7 minut. Zalewę odstawiamy na bok do przestudzenia.

Do każdego ze słoików wsypujemy łyżeczkę gorczycy i po 3 ziarna pieprzu. Dodajemy gałązkę kopru, nieduży kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku i ćwiartkę marchewki pokrojoną w plasterki. Ogórki szorujemy szczoteczką, osuszamy i układamy ciasno w słoikach. Słoiki wypełniamy zalewą tak, aby wszystkie warzywa były nią przykryte.

Zakręcamy słoiki i ustawiamy je w wyłożonym ściereczką garnku. Wlewamy wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury zalewy, tak by sięgała do 3/4 wysokości słoików. Doprowadzamy płyn do wrzenia i pasteryzujemy przez 5 minut.

Słoiki wyjmujemy z garnka i studzimy na blacie, ustawione do góry dnem. Ogórki przenosimy w chłodniejsze miejsce. Po tygodniu będą gotowe do spożycia. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na domowe przetwory. Szczególnie polecamy pełne aromatu kiszone pomidory oraz wyjątkowo smaczną i prostą w przygotowaniu konfiturę z malin.

Ogórki konserwowe są znakomite
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poprostupycha