Przepis na klasyczne ogórki konserwowe. Doskonały smak i jędrność gwarantowane
Ogórki konserwowe stanowią świetny dodatek do surówek czy kanapek. Sekretem udanego wyrobu są odpowiedni wybór warzyw oraz właściwie sporządzona zalewa. Z naszym prostym przepisem przygotujecie je sprawnie, a smak pozytywnie was zaskoczy.
Do przyrządzenia ogórków konserwowych najlepiej nadają się warzywa średniej wielkości. Powinny one też być jędrne i pozbawione przebarwień na skórce. Zalewając ogórki dobrze skomponowaną zalewą, uzyskamy smaczny i pełen aromatu wyrób.
Przepis na doskonałe ogórki konserwowe
Z podanych poniżej proporcji uzyskamy 8 słoików wyrobu, każdy o pojemności 1 litra.
Składniki:
6 kg niedużych ogórków gruntowych
2 duże marchewki
16 ząbków czosnku
8 liści laurowych
8 łodyg kopru
8 łyżeczek gorczycy
24 ziarna pieprzu czarnego
12 ziaren ziela angielskiego
8 kawałków chrzanu
Na zalewę potrzebne będą:
3 l wody
800 ml octu spirytusowego 10%
8 płaskich łyżek cukru
4 płaskie łyżki soli
Jak przygotować doskonałe ogórki konserwowe?
W garnku umieszczamy ocet, wodę, sól i cukier. Wrzucamy również ziele angielskie i liście laurowe. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 7 minut. Zalewę odstawiamy na bok do przestudzenia.
Do każdego ze słoików wsypujemy łyżeczkę gorczycy i po 3 ziarna pieprzu. Dodajemy gałązkę kopru, nieduży kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku i ćwiartkę marchewki pokrojoną w plasterki. Ogórki szorujemy szczoteczką, osuszamy i układamy ciasno w słoikach. Słoiki wypełniamy zalewą tak, aby wszystkie warzywa były nią przykryte.
Zakręcamy słoiki i ustawiamy je w wyłożonym ściereczką garnku. Wlewamy wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury zalewy, tak by sięgała do 3/4 wysokości słoików. Doprowadzamy płyn do wrzenia i pasteryzujemy przez 5 minut.
Słoiki wyjmujemy z garnka i studzimy na blacie, ustawione do góry dnem. Ogórki przenosimy w chłodniejsze miejsce. Po tygodniu będą gotowe do spożycia. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na domowe przetwory. Szczególnie polecamy pełne aromatu kiszone pomidory oraz wyjątkowo smaczną i prostą w przygotowaniu konfiturę z malin.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pełna smaku surówka z selera. 1 dodatek skutecznie zwiększa jej soczystość
Faszerowana główka kapusty. Efektowny i przepyszny odpowiednik gołąbków
Soczysty, chrupiący kurczak z piekarnika. Przepyszny obiad dla całej rodziny
Źródło: poprostupycha