Smakosze.pl Przepisy Absolutnie wyborne schabowe marynowane w majonezie ze słoną niespodzianką
canva/donstock

Absolutnie wyborne schabowe marynowane w majonezie ze słoną niespodzianką

3 lutego 2022

Kotlety schabowe często goszczą na naszych stołach. Klasyczne mięso panierowane warto zamarynować w nieco pikantnej i delikatnie słonej marynacie na bazie majonezu z dodatkiem ostrej papryki i sosu sojowego. Będą soczyste, chrupiące i niezwykle kruche. Wrócicie do nich jeszcze nie raz.

Znacie z pewnością sposób na schabowe po góralsku . Być może też przyrządzaliście je już w marynacie z piwa . Tym razem proponujemy wam, by sięgnąć po marynatę z dodatkiem sosu sojowego. Lekko słony smak tego składnika idealnie zgra się ze słodyczą i ostrością czerwonej papryki.

Przepis na kruche schabowe w marynacie

Składniki:

  • 5 plastrów schabu

  • 3 łyżki majonezu

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1 spory ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej

  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

  • 2 jaja

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Majonez łączymy z musztardą i przyprawami w proszku. Dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek i sos sojowy. Całość dokładnie mieszamy. Mięso rozbijamy przy pomocy tłuczka i smarujemy je marynatą.

Kotlety wkładamy do miski, przykrywamy ją i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Następnie obtaczamy je w bułce tartej, roztrzepanych widelcem jajkach i ponownie w bułce. Na patelni rozgrzewamy olej.

Mięso smażymy, aż nabierze delikatnie brązowego koloru. Nadmiar tłuszczu usuwamy przy pomocy ręcznika papierowego. Podajemy do obiadu z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.

Wskazówka: do marynaty możecie dodać przyprawy, które lubicie. Jeśli papryka wam nie odpowiada lub chcecie, by kotlety były łagodne, zmniejszcie jej ilość albo z niej zrezygnujcie.

Pyszne schabowe w marynacie z sosem sojowym
Pyszne schabowe w marynacie z sosem sojowym

Źródło zdjęcia: canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pieprzyczfantazja

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy