Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędnie nasączone smakiem, schabowe marynowane w bursztynowym płynie

Obłędnie nasączone smakiem, schabowe marynowane w bursztynowym płynie

Schabowe nasączane bursztynowym płynem
canva/gbh007

Kotlety schabowe często goszczą na stołach smakoszy. Amatorom polskiej tradycyjnej kuchni polecamy nową smaczną marynatę ziołową na bazie jasnego piwa. Mięso skąpane w tym płynie będzie niezwykle delikatne i aromatyczne. Spróbujcie koniecznie.

Zdradzaliśmy wam już sposób na wyborne schabowe w marynacie majonezowo- cytrynowej i kruche mięso moczone w occie winnym. Tym razem proponujemy, by plastry schabu zanurzyć w piwie. Złoty trunek doda mięsu wyjątkowego aromatu i sprawi, że będzie soczyste. Skusicie się?

Przepis na aromatyczne schabowe w piwie

Składniki:

  • 6 plastrów schabu

  • pół litra jasnego piwa

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • jajo

  • bułka tarta do obtoczenia

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Przyrządzanie dania rozpoczynamy dzień wcześniej wieczorem. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Piwo ostrożnie wlewamy do miski.

Dodajemy do niego zioła prowansalskie, cebulę i czosnek. Marynatę dokładnie mieszamy. Zanurzamy w niej plastry schabu, tak aby całe były przykryte i wstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty. Rozbijamy je tłuczkiem, a następnie oprószamy solą i pieprzem. Jajko wbijamy do głębokiego talerza, roztrzepujemy widelcem.

Do drugiego talerza wysypujemy bułkę tartą. Plastry schabu maczamy kolejno w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na rumiano z obu stron.

Jajko do panierowania kotletów
Już jedno jajko wystarczy, by opanierować schabowe

źródło: canva/jupiter55

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy, przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram