Obłędnie nasączone smakiem, schabowe marynowane w bursztynowym płynie
Kotlety schabowe często goszczą na stołach smakoszy. Amatorom polskiej tradycyjnej kuchni polecamy nową smaczną marynatę ziołową na bazie jasnego piwa. Mięso skąpane w tym płynie będzie niezwykle delikatne i aromatyczne. Spróbujcie koniecznie.
Zdradzaliśmy wam już sposób na wyborne schabowe w marynacie majonezowo- cytrynowej i kruche mięso moczone w occie winnym. Tym razem proponujemy, by plastry schabu zanurzyć w piwie. Złoty trunek doda mięsu wyjątkowego aromatu i sprawi, że będzie soczyste. Skusicie się?
Przepis na aromatyczne schabowe w piwie
Składniki:
6 plastrów schabu
pół litra jasnego piwa
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz w ilości do smaku
jajo
bułka tarta do obtoczenia
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Przyrządzanie dania rozpoczynamy dzień wcześniej wieczorem. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Piwo ostrożnie wlewamy do miski.
Dodajemy do niego zioła prowansalskie, cebulę i czosnek. Marynatę dokładnie mieszamy. Zanurzamy w niej plastry schabu, tak aby całe były przykryte i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty. Rozbijamy je tłuczkiem, a następnie oprószamy solą i pieprzem. Jajko wbijamy do głębokiego talerza, roztrzepujemy widelcem.
Do drugiego talerza wysypujemy bułkę tartą. Plastry schabu maczamy kolejno w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na rumiano z obu stron.
źródło: canva/jupiter55
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealnie kruche i mięciutkie rogaliki od niezawodnej siostry Salomei
Genialna przekąska dla każdego: pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Nieziemsko soczyste kotlety schabowe marynowane w coli i keczupie
źródło: gotujmy, przyslijprzepis