Smakosze.pl

canva/gbh007

Obłędnie nasączone smakiem, schabowe marynowane w bursztynowym płynie

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kotlety schabowe często goszczą na stołach smakoszy. Amatorom polskiej tradycyjnej kuchni polecamy nową smaczną marynatę ziołową na bazie jasnego piwa. Mięso skąpane w tym płynie będzie niezwykle delikatne i aromatyczne. Spróbujcie koniecznie.

Zdradzaliśmy wam już sposób na wyborne schabowe w marynacie majonezowo- cytrynowej i kruche mięso moczone w occie winnym . Tym razem proponujemy, by plastry schabu zanurzyć w piwie. Złoty trunek doda mięsu wyjątkowego aromatu i sprawi, że będzie soczyste. Skusicie się?

Przepis na aromatyczne schabowe w piwie

Składniki:

  • 6 plastrów schabu

  • pół litra jasnego piwa

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • jajo

  • bułka tarta do obtoczenia

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Przyrządzanie dania rozpoczynamy dzień wcześniej wieczorem. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Piwo ostrożnie wlewamy do miski.

Dodajemy do niego zioła prowansalskie, cebulę i czosnek. Marynatę dokładnie mieszamy. Zanurzamy w niej plastry schabu, tak aby całe były przykryte i wstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty. Rozbijamy je tłuczkiem, a następnie oprószamy solą i pieprzem. Jajko wbijamy do głębokiego talerza, roztrzepujemy widelcem.

Do drugiego talerza wysypujemy bułkę tartą. Plastry schabu maczamy kolejno w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na rumiano z obu stron.

Jajko do panierowania kotletów
Już jedno jajko wystarczy, by opanierować schabowe

źródło: canva/jupiter55

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy, przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Aromatyczna jajecznica po turecku jest lepsza niż tradycyjna. Wszystko przez 1 dodatek
Czytaj więcej >

Przepisy

Gessler robi świąteczne galaretki inaczej niż wszyscy. Ten składnik jest najważniejszy
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostsza surówka z cykorii. 2 dodatki i wyjdzie lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie na mleku, nie na wodzie. Dietetyk zaleca owsiankę na uwielbianym napoju
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o pieczonych ziemniakach. Talarki są jeszcze prostsze i smaczniejsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]