Agata Rubik robi sernik inaczej niż wszyscy. Ten szczegół jest kluczowy
Znamy przepis na niezwykle efektowny, a przy tym prosty do zrobienia sernik. Recepturą podzieliła się żona słynnego artysty. Agata Rubik, bo o niej właśnie mowa, swoje ciasto robi na spodzie z biszkoptów. Dzięki temu jego wykonanie jest bardzo szybkie i banalnie łatwe.
Sernik Agaty Rubik to rodzinny przepis
Agata Rubik przepis na swój sernik otrzymała od cioci. Jak wiadomo, obok mam i babć to właśnie ciocie są najlepszymi kucharkami w rodzinie. Takie źródło daje w zasadzie 100 procent gwarancji na wybitny deser. Gorąco polecamy wypróbowanie tego sposobu.
Agata Rubik chętnie dzieli się na Instagramie rozmaitymi kulinarnymi inspiracjami. Choć nie uważa się za autorytet w kwestii kucharzenia widać, że czas spędzony „przy garach" daje jej wiele radości. Nic dziwnego, bowiem przyrządzanie takich specjałów, jak sernik na biszkoptowym spodzie to czysta przyjemność. Przebić ją może jedynie degustacja tego smakowitego deseru.
Przepis na sernik według Agaty Rubik
Składniki:
- 3/4 kostki masła extra
- 1/2 małego masła roślinnego (125 g)
- 12 jaj
- 1 cukier waniliowy
- 1 kg sera naturalnego na sernik
- 400 g sera o smaku waniliowym
- 2 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego (na 0,5 l mleka)
- 1,5 szklanki cukru
- duże opakowanie biszkoptów
Jak zrobić doskonały sernik na spodzie z biszkoptów?
Aby przygotować sernik, zacznij od utarcia masła z masłem roślinnym . Następnie dodaj do nich oba rodzaje cukru. Dołóż też 12 żółtek z jaj i wymieszaj całość na puszystą masę.
Do utartego masła dołóż ser twarogowy i serek waniliowy . Dosyp suchy budyń i utrzyj wszystko na gładką masę. W osobnej misce ubij 12 białek ze szczyptą soli . Powstałą pianę stopniowo i delikatnie dodaj do masy na sernik .
Blaszkę do pieczenia sernika wyłóż równomiernie biszkoptami . Pozostałe ciasteczka drobno pokrusz i wypełnij nimi przerwy w spodzie . Następnie do formy wylej przygotowaną masę sernikową .
Ciasto wstaw do zimnego piekarnika . Nastaw urządzenie na temperaturę 170 stopni . Sernik piecz przez 55 minut, a następnie wyłącz piecyk i pozostaw w nim deser do wystygnięcia . Przed podaniem możesz go udekorować cukrem pudrem . Katarzyna Bosacka przygotowuje swój sernik z niecodziennego składnika . Wytrawna wersja wypieku autorstwa syna Gessler stanowić może nie lada zaskoczenie .
Źródło: kuchnia.fakt