Syn Gessler robi zdumiewający sernik. Zamiast na deser zjesz go na obiad
Sernik nie musi być słodki. Tadeusz Müller pokazał, jak szybko i bez większego wysiłku przygotować wytrawną odsłonę popularnego ciasta z dodatkiem marchewki. Musicie spróbować — będziecie zaskoczeni bogatym smakiem wypieku.
Przepis na wytrawny sernik Tadeusza Müllera
Zrobienie sernika z warzywami i bez cukru może brzmieć dziwnie, ale wytrawna kompozycja z twarogiem również będzie zachwycała smakiem. Wcale nie wymaga więcej pracy, a podać ją można nawet na obiad. Warto się skusić.
Składniki na masę serową:
- 3 duże jaja
- około 350 g marchewek
- 700 g tłustego twarogu
- skórka otarta z pomarańczy
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka świeżego tymianku
Składniki na spód:
- pół kostki masła
- 4 kromki czerstwego pieczywa razowego
- 5-6 ciasteczek owsianych
- 1-2 łyżeczki świeżego tymianku
Jak zrobić wytrawny sernik? Tadeusz Müller zna prosty przepis
Marchewki gotujemy na parze do miękkości. Ciasteczka owsiane oraz chleb razowy rozdrabniamy na piasek i dodajemy starte na tarce zimne masło, tymianek oraz sól. Mieszamy, a następnie masą wykładamy dno tortownicy.
2 marchewki kroimy w talarki i układamy na spodzie sernika. Pozostałe warzywa blendujemy wraz z jajami i twarogiem. Sernik pieczemy w temperaturze 150 stopni Celsjusza do ścięcia masy i delikatnego zrumienienia wierzchu.
Jak podać wytrawny sernik?
Marchewkowy wypiek Tadeusza Müllera nie wymaga dodatków. Po ostudzeniu można go zaserwować na obiad i zajadać ze smakiem. Jeśli koniecznie chcemy coś jeszcze zjeść, postawmy na prostą sałatkę np. z pomidorkami czy pomarańczą.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na bardziej klasyczne serniki. Szczególnie polecamy wyjątkowo kremowy i delikatny sernik baskijski. Być może skusi was też Izaura z czekoladowym spodem.
Źródło: YT/tvnpl