Aksamitna zupa ogórkowa według Wachowicz. Ugotuj raz, a nie pożałujesz
Poznajcie przepis Ewy Wachowicz na aksamitną zupę ogórkową. Potrawa jest sycąca i pełna smaku, choć Wachowicz nie gotuje jej na mięsie. Przesmaża natomiast warzywa i kiszone ogórki na maśle, co wydobywa z nich więcej smaku i nadaje zupie doskonałej konsystencji.
Zwykle zupę ogórkową gotujemy na wkładce mięsnej: na udku z indyka, kurczaka lub żeberkach. W ten sposób zyskujemy pełny smak. Ewa Wachowicz zdradziła zaś przepis na bezmięsną zupę ogórkową, która również jest wyraźna w smaku i bardzo aromatyczna.
Wachowicz przygotowuje wywar na ogórkową nieco inaczej. Na początku przesmaża na maśle warzywa z suszonymi ziołami i na nich gotuje bulion, a następnie dodaje przesmażone ogórki kiszone. Do zupy wlewa też wodę po ogórkach. Tak przygotowana zupa ogórkowa smakuje wyśmienicie.
Pamiętaj o zachowaniu kolejności podczas gotowania zupy. Jeśli najpierw dodasz ogórki kiszone i wodę po ogórkach, a dopiero później ziemniaki, ziemniaki będą twarde i niesmaczne. Zupę ogórkową dopraw świeżym koperkiem, zabiel śmietaną i od razu podawaj.
Zupa ogórkowa według Ewy Wachowicz
Składniki:
-
4 kiszone ogórki
-
1 szklanka wody po ogórkach kiszonych
-
2 marchewki
-
1/2 selera
-
1/2 korzenia pietruszki
-
1 por
-
1 cebula
-
2 większe ziemniaki
-
2 liście laurowe
-
1 łyżeczka suszonego lubczyku
-
szczypta suszonego majeranku
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
masło klarowane do smażenia
-
koperek
-
sól, pieprz do smaku
-
2- 3 łyżki śmietany 18% do zabielenia
Jak ugotować wyśmienitą zupę ogórkową bez mięsa?
Marchewkę, seler, korzeń pietruszki pokrój w drobną kostkę. Następnie w większym garnku roztop masło i przesmaż na nim przygotowane warzywa. Pod koniec smażenia dodaj lubczyk, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy.
Przesmażone warzywa zalej gorącą wodą, dodaj cebulę, por i gotuj na wolnym ogniu około godzinę. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości. W tym czasie ogórki zetrzyj na tarce i przesmaż je na maśle.
Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj do zupy ogórki, wlej wodę po ogórkach i gotuj jeszcze kilka minut. Zupę zabiel śmietaną, dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp posiekanym koperkiem.
Przygotuj również mizerię Wachowicz bez śmietany , jest lekka i pełna smaku. Ewa Wachowicz zdradziła także swój patent na zimne nóżki . Cała rodzina będzie zachwycona.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kuroń pokazał, jak robi lekkie kotlety mielone. Zniewalają cudownym smakiem
-
Kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Pyszne, tanie i nic się nie zmarnuje
Źródło: ewawachowicz