Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kuroń pokazał, jak robi lekkie kotlety mielone. Zniewalają cudownym smakiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.09.2022 11:51

Kuroń pokazał, jak robi lekkie kotlety mielone. Zniewalają cudownym smakiem

Kuroń pokazał, jak robi lekkie kotlety mielone. Zniewalają cudownym smakiem
canva/YelenaYemchuk

Kotlety mielone z przepisu Jakuba Kuronia są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Sekretem idealnie soczystych kotletów jest mięso. Kuroń nie używa do ich przygotowania wieprzowiny, tylko mięsa z indyka. Dzięki temu kotlety są niezwykle delikatne i pełne smaku.

Przepis Jakuba Kuronia na kotlety mielone nie ma sobie równych. Kotlety wychodzą bardzo soczyste, delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach. Stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych kotletów z mięsa wieprzowego, a są od nich o wiele lżejsze i zdrowsze.

Sekretem doskonałego smaku tej potrawy są przyprawy. Kuroń doprawia kotlety cebulą startą na tarce i czosnkiem. Nie zapomina również o suszonym majeranku i oregano. Zioła rewelacyjnie łączą się z mięsem i resztą składników.

Kuroń kotlety mielone smaży na rozgrzanym oleju po kilka minut na stronę, na złoty kolor. Pamiętajmy, aby smażyć kotlety partiami, w przeciwnym wypadku zaczną się dusić na patelni, a więc nie będą mieć chrupiącej skórki. Kotlety po usmażeniu przełóżmy na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.

Kotlety mielone z indyka według Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego z indyka

  • 1 czerstwa kajzerka

  • mleko do namoczenia kajzerki

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1/2 łyżki suszonego majeranku

  • 1/2 łyżki suszonego oregano

  • sól, pieprz

  • bułka tarta do panierowania

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z indyka?

Kajzerkę namocz w mleku. Mięso przełóż do miski, wsyp sól, pieprz, majeranek, oregano i zacznij wyrabiać masę. Dodaj startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i odciśniętą kajzerkę. Wbij jajko i wyrabiaj, aż składniki dobrze się połączą.

Z przygotowanej masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Do kotletów z indyka podaj ziemniaki gotowane, ziemniaczane puree lub puree z dyni.

Jako jarzynkę, wybierz ogórki kiszone, surówkę z kapusty pekińskiej, buraki z chrzanem lub mizerię z dodatkiem szczypiorku. Smacznego.

Kotlety mielone
canva/ Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron