Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Pyszne, tanie i nic się nie zmarnuje
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.09.2022 09:55

Kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Pyszne, tanie i nic się nie zmarnuje

Kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Pyszne, tanie i nic się nie zmarnuje
canva/Bartosz Luczak

Zapraszamy na pyszne kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Wykorzystajcie ugotowane warzywo, które pozostało Wam z obiadu, a nic się nie zmarnuje. Kopytka możecie podać jako samodzielne danie, a także jako dodatek do duszonych mięs czy sosu grzybowego.

Pomysłów na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego obiadu jest naprawdę wiele. Jednak to właśnie kopytka są najbardziej uniwersalne. Podamy je z przeróżnymi dodatkami, np. z duszonym mięsem, sosami, cebulą, skwarkami. Kopytka możemy podać również na słodko, oprószając je cynamonem i cukrem lub polewając tartą bułką zrumienioną na maśle.

Przygotowanie kopytek jest naprawdę proste, wystarczy zagnieść masę ziemniaczaną z jajkiem, solą, pieprzem i mąką pszenną. Kopytka po ugotowaniu i dokładnym odsączeniu możemy również przesmażyć na oleju lub maśle klarowanym. Zyskają wtedy chrupiącą skórkę.

Ziemniaki, które wykorzystamy do kopytek, musimy wcześniej dobrze odcedzić i odparować. Wybierajmy również klasyczną odmianę, która nie zawiera ani za dużo, ani za mało wody. Ziemniaki wodniste nie będą się dobrze lepić, kopytka z ziemniaków mącznych mogą być twardawe.

Pyszne kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia

Składniki:

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków z poprzedniego obiadu lub świeżo ugotowanych

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • sól

  • 1 jajko

Jak zrobić domowe kopytka?

Jeśli od razu nie wytłukłaś ziemniaków, podgrzej je teraz np. w kuchence mikrofalowej i przepuść przez praskę. Przełóż do miski i wystudź.

Do ziemniaków dodaj mąkę, jajko, sól i krótko wyrabiaj masę, tylko do połączenia wszystkich składników.

Masę podziel na części, z każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz i pokrój ostrym nożem na kawałki. Kluski z ziemniaków wrzucaj na osolony wrzątek, gotuj kilka minut, do wypłynięcia.

Kopytka podaj np. z okrasą z masła i cebuli. Możesz przygotować również skwarki z boczku, a także ugotować sos grzybowy. Do kopytek możesz podsmażyć również mięso z zupy. Wystarczy obrać udko z kurczaka, a mięso smażyć na maśle z cebulą.

Do kopytek sprawdzą się również ulubione surówki, np. z surówki pekińskiej. Kopytka będą doskonałym dodatkiem do pieczonego i duszonego mięsa, w szczególności do pieczonej kaczki podanej z burakami i duszonej wołowiny w sosie własnym. Smacznego.

Kopytka w sosie grzybowym
canva/joannawnuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poprostupycha