Ewa Wachowicz robi zimne nóżki inaczej niż wszyscy. 1 szczegół powala na kolana
Zimne nóżki są przysmakiem, który skusi niejednego amatora tradycyjnej kuchni polskiej. Ewa Wachowicz zdradziła niedawno jaki trik stosuje, by uzyskać atrakcyjny wygląd smakołyku. Restauratorka przyrządza galaretę w tortownicy, dzięki czemu jej podanie jest prostsze. Spróbujecie?
Galareta wieprzowa, czyli zimne nóżki, jest znakomitą przystawką, która na niejednym polskim stole gości podczas spotkań rodzinnych. Przyrządzona według pomysłu Ewy Wachowicz — w tortownicy — nie tylko jest smaczna, ale też łatwo ją podzielić.
Przepis na zimne nóżki według Ewy Wachowicz
Składniki:
1 golonka
2 nóżki wieprzowe
6 liści laurowych
8 ziaren ziela angielskiego
3 średnie marchewki
2 nieduże pietruszki
kilka przepiórczych jaj
1 puszka groszku
sól i pieprz w ilości do smaku
Do podania przygotujcie:
cząstki cytryny
ocet
Jak zrobić wyborne zimne nóżki? Patent Ewy Wachowicz nie ma sobie równych
Przyrządzanie rarytasu rozpoczynamy od ugotowania mięsa. W tym celu oczyszczamy je, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Wrzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe.
Doprowadzamy do wrzenia, a następnie całość gotujemy przez 4 godziny na niewielkim ogniu, na bieżąco usuwając szumy. Po tym czasie dodajemy obrane warzywa i podgrzewamy jeszcze przez 60 minut.
Mięso wyjmujemy, usuwamy kości i rozdrabniamy. Warzywa kroimy w kostkę. Na dnie tortownicy układamy wszystkie składniki z rosołu, a także groszek i ugotowane na twardo jaja.
Składniki zalewamy przecedzonym przez sito i gazę, zimnym bulionem. Wstawiamy na noc do lodówki. Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.
Przepisy na inne kultowe rarytasy w wykonaniu Ewy Wachowicz znajdziecie na naszej stronie. Sprawdźcie recepturę na marchewkę z groszkiem oraz sprawdzony patent na ciasto zebra. Będziecie zachwyceni ich smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pyszny patent na siekane rybne kotlety. Smakiem przebijają nawet schabowe i mielone razem wzięte
Krysia zdradziła nieznany sposób kiszenia ogórków. Odczekuje 5-7 dni i robi pasteryzację
Jak usunąć goryczkę z gotowanej brukselki? Mamy niezawodny patent
Źródło: kobieta.interia