Smakosze.pl Przepisy Ania Starmach podała przepis na kultowe zapiekanki. Smakują jak te z PRL-u
TRICOLORS/East News, canva/stockphotostudio

Ania Starmach podała przepis na kultowe zapiekanki. Smakują jak te z PRL-u

30 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zapiekanki z pieczarkami i serem to kultowe danie PRL-u. Bagietka na ciepło podana z ketchupem i majonezem smakowała rewelacyjnie. Ania Starmach podała prosty przepis na kultowe zapiekanki, które przygotujemy w domu z kilku składników.

Ania Starmach podzieliła się prostym przepisem na wyśmienite zapiekanki z pieczarkami jak za dawnych lat. Zapiekanki były totalnym hitem PRL-u, teraz możesz odtworzyć ich doskonały smak w domowym zaciszu. Zapiekanki sprawdzą się idealnie na kolację i podwieczorek dla całej rodziny.

Przed nałożeniem pieczarek na przekrojoną bagietkę, każdy kawałek posmaruj masłem czosnkowym. Domowe masło z dodatkiem czosnku i natki pietruszki rewelacyjnie podkręci smak całego dania , a jego przygotowanie zajmie Ci kilka minut. Masło czosnkowe wykorzystasz do kanapek, steków i innych potraw.

Do przygotowania zapiekanek wykorzystaj żółty ser typu gouda, który jest idealny do dań tego typu. Ma delikatny smak, który doskonale podkreśla inne składniki i sprawia, że całe danie jest wyśmienite. Pieczarki przed nałożeniem na bagietki dokładnie odparuj, żeby dobrze trzymały się na zapiekance.

Kultowe zapiekanki przepisu Ani Starmach, proste i pyszne

Składniki na 4 porcje:

  • bagietka pszenna

  • 300 g pieczarek

  • cebula

  • kostka sera żółtego

  • łyżka masła do podsmażenia pieczarek

  • masło czosnkowe do posmarowania bagietek

  • ketchup

  • majonez

  • sól, pieprz

Składniki na masło czosnkowe:

  • pół kostki masła

  • 3 ząbki czosnku

  • szczypta soli

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Jak zrobić kultowe zapiekanki rodem z PRL-u? Wystarczy kilka chwil, a zapiekanki będą gotowe

Na początku przygotuj masło czosnkowe: miękkie masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, posiekaną natką pietruszki, następnie uformuj z niego rulon, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki.

Posiekaj cebulę, pokrój drobno pieczarki, zetrzyj na tarce ser, przekrój bagietkę tak, aby powstały cztery dłuższe kawałki. Cebulę zeszklij na zwykłym maśle, następnie dodaj pieczarki, sól, pieprz i smaż, aż woda z grzybów zupełnie odparuje.

Każdy kawałek bagietki posmaruj masłem czosnkowym, wyłóż pieczarki, na wierzch oprósz startym serem. Zapiekanki przełóż na blachę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około3- 4 minut, aż ser się rozpuści.

Domowe zapiekanki polej majonezem i ketchupem i podaj na ciepło. Jeśli szukasz pomysłu na równie szybkie danie- tu poznasz przepis na zapiekankę makaronową z pieczarkami. Na obiad doskonale sprawdzą się również kotlety jajeczno- ziemniaczane , to także niezapomniany smak PRL-u.

Masło czosnkowe
canva/AnnaIleysh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy