Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić dobry smalec? Mamy niezawodny babciny przepis
Renata Materlińska
Renata Materlińska 29.07.2022 19:22

Jak zrobić dobry smalec? Mamy niezawodny babciny przepis

Jak zrobić dobry smalec
canva/Изображения пользователя troyka

Kto ma ochotę na przysmak jak ze zdjęcia? Wiecie, jak zrobić dobry smalec? Mamy niezawodny babciny przepis, według którego przygotujecie pyszny, domowy smalec. Będzie biały, kremowy i bardzo smaczny. Doskonały do smarowania chleba, najlepiej żytniego lub razowego. Oj, będziecie się nim zajadać.

Smalec sprzedawany w kostkach służy głównie do smażenia. Ten do smarowania chleba zwykle pakowany jest w słoiczki lub plastikowe pojemniki. Bywa smaczny, ale jest dość drogi. Jeśli więc macie ochotę na chleb ze smalcem i z kiszonym ogórkiem, jak za dawnych lat, najlepiej przygotujcie go domowym sposobem. Babcia i jej sprawdzony przepis podpowiedzą wam, jak zrobić dobry smalec.

Przepis na domowy smalec

Składniki:

  • 50 dag słoniny lub podgardla

  • 15 dag wędzonego boczku

  • 2 cebule

  • 1 jabłko

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

Przygotowanie smalcu z dodatkami

Słoninę lub podgardle pokrój w drobną kostkę, wrzuć do garnka. Podgrzewaj na niedużym ogniu, aż wytopi się cały tłuszcz.

Jeśli chcesz, możesz teraz przy pomocy łyżki cedzakowej wyjąć z tłuszczu skwarki (włóż je do słoiczka i wykorzystaj do innych potraw) lub pozostawić je w smalcu.

Wędzony boczek, obraną cebulę i jabłko pokrój w małą kostkę. Dodaj je do tłuszczu i smaż na małym ogniu, aż zmniejszy się ich objętość i lekko się zrumienią.

Smalec zestaw z ognia i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a także trochę soli i pieprzu.

Smalec rozlej do słoiczków, zakręć i pozostaw do wystygnięcia. Zimny smalec schowaj do lodówki i zużyj w ciągu 2-3 tygodni. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na smalec z dodatkiem mleka, a także recepturę Magdy Gessler na domowy smalec.

topienie słoniny
canva/Ekkapon

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: