Smakosze.pl
Ewa Wachowicz, chałki

TRICOLORS/East News, TheCrimsonMonkey

Cudowna chałka według przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje szczyptę wyjątkowej przyprawy

29 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Naszą propozycją na dziś jest cudowna chałka według przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje do niej szczyptę wyjątkowej przyprawy, a mianowicie szafranu. Dzięki temu pieczywo wychodzi apetycznie żółte i ma doskonały smak. Będzie idealne na śniadanie lub na podwieczorek.

Chałka to rodzaj bułki przygotowywanej ze słodkawego, drożdżowego ciasta. Jest delikatna w smaku, doskonała z masłem, miodem, a nawet żółtym serem. Jeśli macie ochotę na taką właśnie bułkę, ale nie chce wam się wychodzić z domu, możecie przygotować ją własnoręcznie. Najlepiej według przepisu Ewy Wachowicz, która wzbogaca ciasto o szczyptę szafranu. Jaki jest efekt? Przekonajcie się sami.

Jak zrobić dobry smalec

Jak zrobić dobry smalec? Mamy niezawodny babciny przepis

CZYTAJ DALEJ

Przepis Ewy Wachowicz na pyszną chałkę

Składniki:

  • 50 dag mąki

  • 3 dag świeżych drożdży

  • 1 szklanka letniej wody

  • 1 łyżka cukru

  • 5 dag masła

  • 2 jajka

  • szczypta szafranu

  • 1 żółtko do posmarowania

  • 1 łyżka mleka

  • 1 łyżka maku do posypania

Przygotowanie chałki według Ewy Wachowicz

Mąkę przesiej do miski. Wkrusz do niej drożdże, dodaj wodę i cukier. Lekko zamieszaj, przykryj ściereczką, pozostaw na ok. 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Masło podgrzej do rozpuszczenia, przestudź. Do miski z mąką i rozczynem dodaj letnie masło, rozmieszane jajka i szafran. Składniki wymieszaj, a potem wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto.

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na mniej więcej godzinę, aż podwoi swoją objętość. Wtedy ciasto ponownie zagnieć i podziel na połowę, a każdą połówkę na trzy równe części.

Z każdej części ciasta uformuj długi wałek. Splataj razem trzy wałki, by powstały dwa warkocze. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia.

Chałki posmaruj żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posyp makiem. Piecz ok. 35 minut w piekarniku o temperaturze 200 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na domowe bułki poznańskie, a także na bułki domowe.

ciasto drożdżowe

canva/solidcolours

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Tajemnica smacznego dodatku do obiadu tkwi w proporcjach

Czytaj więcej >

Przepisy

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >