Cudowna chałka według przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje szczyptę wyjątkowej przyprawy
Naszą propozycją na dziś jest cudowna chałka według przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda dodaje do niej szczyptę wyjątkowej przyprawy, a mianowicie szafranu. Dzięki temu pieczywo wychodzi apetycznie żółte i ma doskonały smak. Będzie idealne na śniadanie lub na podwieczorek.
Chałka to rodzaj bułki przygotowywanej ze słodkawego, drożdżowego ciasta. Jest delikatna w smaku, doskonała z masłem, miodem, a nawet żółtym serem. Jeśli macie ochotę na taką właśnie bułkę, ale nie chce wam się wychodzić z domu, możecie przygotować ją własnoręcznie. Najlepiej według przepisu Ewy Wachowicz, która wzbogaca ciasto o szczyptę szafranu. Jaki jest efekt? Przekonajcie się sami.
Przepis Ewy Wachowicz na pyszną chałkę
Składniki:
50 dag mąki
3 dag świeżych drożdży
1 szklanka letniej wody
1 łyżka cukru
5 dag masła
2 jajka
szczypta szafranu
1 żółtko do posmarowania
1 łyżka mleka
1 łyżka maku do posypania
Przygotowanie chałki według Ewy Wachowicz
Mąkę przesiej do miski. Wkrusz do niej drożdże, dodaj wodę i cukier. Lekko zamieszaj, przykryj ściereczką, pozostaw na ok. 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło podgrzej do rozpuszczenia, przestudź. Do miski z mąką i rozczynem dodaj letnie masło, rozmieszane jajka i szafran. Składniki wymieszaj, a potem wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na mniej więcej godzinę, aż podwoi swoją objętość. Wtedy ciasto ponownie zagnieć i podziel na połowę, a każdą połówkę na trzy równe części.
Z każdej części ciasta uformuj długi wałek. Splataj razem trzy wałki, by powstały dwa warkocze. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia.
Chałki posmaruj żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posyp makiem. Piecz ok. 35 minut w piekarniku o temperaturze 200 st. C.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na domowe bułki poznańskie, a także na bułki domowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kotlety mielone po grecku. Cały sekret tkwi w pysznej niespodziance
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu? Zdradzamy najlepsze patenty
Przepis na delikatną smażoną rybę w panierce. 1 trik sprawi, że będzie jeszcze lepsza
Źródło: ewawachowicz