W czasach PRL zajadały się nimi wszystkie dzieci. Dziś możesz je odtworzyć z zaledwie 4 składników
Pamiętasz ciepłe lody z czasów dzieciństwa? Kiedyś zajadały się nimi wszystkie dzieciaki. Dziś praktycznie nie ma ich w sklepach, ale możesz bez trudu odtworzyć deser sprzed lat. Gotowa na wycieczkę do smaku PRL?
Zapomniany deser z PRL
Murzynki to zapomniany deser z PRL-u. Jeżeli nie pamiętasz, co to było, już śpieszę z wyjaśnieniem. Pamiętasz ciepłe lody z polewą czekoladową? Kiedyś zajadało się nim każde dziecko, dzisiaj już prawie nikt o nich nie pamięta.
Kultowy deser możesz przypomnieć sobie z poniższym przepisem. Jest bardzo łatwy, a przysmak odtworzysz tylko z 4 składników. Dowiesz się o nich z listy umieszczonej poniżej.
Większość z nas się nimi zajada, a mogą poważnie uczulać. Na to trzeba szczególnie uważać kupując nowalijkiDosłownie cztery składniki
Do odtworzenia masy na ciepłe lody potrzebne są 4 składniki. Jeśli jednak chcesz, by prezentowały się jak przed laty, dołóż do listy również wafelki i czekoladę na polewę. Do tego przepisu zainspirował nas kanał Co ugotujemy, to zjemy w serwisie YouTube. S niego pochodzi zdjęcie tytułowe artykułu.
Składniki:
- 330 g cukru pudru
- 80 ml soku z cytryny
- 40 ml wody
- 3 jajka
Przepis na murzynki
Do garnka wsyp cukier puder. Dolej do niego sok z cytryny oraz wodę. Całość wstaw na gaz i podgrzewaj.
Kiedy syrop zacznie się gotować, na jego powierzchni pojawią się bąbelki. Trzymaj go na ogniu jeszcze ok. 3 minut. Po tym czasie odstaw go do ostygnięcia.
Z jajek oddziel żółtka od białek. Białka zacznij ubijać mikserem na sztywną pianę. Jednocześnie cienką strużką dodawaj do nich syrop cukrowy. Cały czas miksuj aż do uzyskania gęstej jednolitej masy.
Uzyskaną masę do deseru z PRL układaj w wafelkach. W osobnym rondelku rozpuść czekoladę i udekoruj nią wierzch lodów. Kiedy całość zastygnie, pyszne murzynki z PRL gotowe są do podania.
Sprawdź, czy lepiej grillować z tacką, czy bez oraz sprawdź nasz test coli.