Kotlety jajeczno- ziemniaczane były hitem w PRL-u. Pyszny obiad za grosze
Kotlety jajeczno- ziemniaczane są wyśmienitą alternatywą dla mięsnych potraw. Wegetariańskie kotleciki są soczyste w środku i mają chrupiącą, złotą panierkę. Kotlety z jajek i ziemniaków to pomysł na pyszny, bezmięsny obiad dla całej rodziny.
Wegetariańskie kotlety z jajek i ziemniaków w czasach PRL-u były bardzo popularnym i smacznym daniem. Kotlety obtoczone w bułce tartej miały chrupiącą skórkę, a wewnątrz były idealnie doprawione i delikatne, dosłownie rozpływały się w ustach.
Kotlety przygotujemy z kilku prostych składników. Możemy wykorzystać również ziemniaki ugotowane, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje i nie wyrzucimy jedzenia.
Kotleciki jajeczno- ziemniaczane doprawmy świeżym, siekanym koperkiem i szczypiorkiem. Do kotletów podajmy np. fasolkę szparagową z masłem, warzywa gotowane na parze, mizerię lub tarte buraki. Tak przygotowane danie posmakuje każdemu.
Przepis na kotlety jajeczno- ziemniaczane
Składniki na 3-4 porcje:
3 młode ziemniaki
5 ugotowanych na twardo jajek
surowe jajko
pół małej cebuli
posiekany szczypiorek
posiekany koperek
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety jajeczno- ziemniaczane?
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, następnie obierz ze skóry, przeciśnij przez praskę i przełóż do miski. Jajka na twardo rozgnieć widelcem i dodaj do ziemniaków.
Cebulę zetrzyj na tarce, dodaj do masy razem z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wbij surowe jajko, ponownie wymieszaj i uformuj kotlety.
Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, następnie przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Prawdziwym przysmakiem w czasach PRL-u była również babka ziemniaczana. Placek z ziemniaków zapieczony z dodatkiem przypraw, boczku lub słoniny smakuje wybornie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na kefirze. Pamiętaj o 1 kluczowym szczególe
Kremowa jajecznica po francusku. Już nigdy nie zrobisz jej inaczej
Źródło: 02.pl