Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety jajeczno- ziemniaczane były hitem w PRL-u. Pyszny obiad za grosze
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.06.2022 17:08

Kotlety jajeczno- ziemniaczane były hitem w PRL-u. Pyszny obiad za grosze

Kotlety jajeczno- ziemniaczane były hitem w PRL-u. Pyszny obiad za grosze
canva/peredniankina

Kotlety jajeczno- ziemniaczane są wyśmienitą alternatywą dla mięsnych potraw. Wegetariańskie kotleciki są soczyste w środku i mają chrupiącą, złotą panierkę. Kotlety z jajek i ziemniaków to pomysł na pyszny, bezmięsny obiad dla całej rodziny.

Wegetariańskie kotlety z jajek i ziemniaków w czasach PRL-u były bardzo popularnym i smacznym daniem. Kotlety obtoczone w bułce tartej miały chrupiącą skórkę, a wewnątrz były idealnie doprawione i delikatne, dosłownie rozpływały się w ustach.

Kotlety przygotujemy z kilku prostych składników. Możemy wykorzystać również ziemniaki ugotowane, które zostały z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje i nie wyrzucimy jedzenia.

Kotleciki jajeczno- ziemniaczane doprawmy świeżym, siekanym koperkiem i szczypiorkiem. Do kotletów podajmy np. fasolkę szparagową z masłem, warzywa gotowane na parze, mizerię lub tarte buraki. Tak przygotowane danie posmakuje każdemu.

Przepis na kotlety jajeczno- ziemniaczane

Składniki na 3-4 porcje:

  • 3 młode ziemniaki

  • 5 ugotowanych na twardo jajek

  • surowe jajko

  • pół małej cebuli

  • posiekany szczypiorek

  • posiekany koperek

  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • bułka tarta do panierowania

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety jajeczno- ziemniaczane?

Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, następnie obierz ze skóry, przeciśnij przez praskę i przełóż do miski. Jajka na twardo rozgnieć widelcem i dodaj do ziemniaków.

Cebulę zetrzyj na tarce, dodaj do masy razem z posiekanym koperkiem i szczypiorkiem, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wbij surowe jajko, ponownie wymieszaj i uformuj kotlety.

Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, następnie przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Prawdziwym przysmakiem w czasach PRL-u była również babka ziemniaczana. Placek z ziemniaków zapieczony z dodatkiem przypraw, boczku lub słoniny smakuje wybornie.

Jajka ugotowane na twardo do kotletów jajeczno-ziemniaczanych
canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: 02.pl