Smakosze.pl Przepisy Ania Starmach pokazała przepis na knedle ze śliwkami. Pokocha je każdy
canva/grafvision; TRICOLORS/East News

Ania Starmach pokazała przepis na knedle ze śliwkami. Pokocha je każdy

17 sierpnia 2022

Knedle ze śliwkami są daniem idealnym na słodką kolację czy śniadanie. Receptura Ani Starmach, oparta jest o proste produkty, które razem smakują wspaniale. Przygotowanie rarytasu jest niemalże ekspresowe. Koniecznie spróbujcie — dawno nie jedliście tak delikatnego, rozpływającego się w ustach przysmaku z owocami.

Jeśli nie wiecie, jak podać śliwki, przepis na knedle może wam się spodobać. Propozycja Ani Starmach to połączenie ziemniaczanego ciasta z letnim owocem. Spodoba się każdemu, kto lubi klasykę kuchni polskiej w słodkim wydaniu. Skusicie się?

Przepis na knedle ze śliwkami według Ani Starmach

Składniki:

  • pół kilograma ziemniaków

  • pół kilograma śliwek węgierek

  • ćwierć kilograma mąki pszennej

  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej

  • 2 jaja

  • sól w ilości do smaku

Opcjonalne dodatki:

  • jogurt naturalny z kakao

  • bita śmietana

  • bułka tarta i nieco cukru

  • cynamon

Jak przygotować wyśmienite knedle ze śliwkami? Ania Starmach ma niezawodny przepis

Śliwki myjemy i pozbawiamy je pestek. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach w osolonym wrzątku. Studzimy je nieco, obieramy i rozdrabniamy np. przy pomocy praski. Łączmy je z mąką i jajkami.

Solimy delikatnie masę i formujemy z niej niezbyt duże okrągłe placki. W każdym z nich umieszczamy całą śliwkę i starannie zalepiamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę i wsypujemy do niej trochę soli.

Knedle ze śliwkami gotujemy przez 2-3 minuty, liczone od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię płynu. Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Po inne pomysły na smaczne rarytasy ze śliwką w roli głównej zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy patent Jakuba Kuronia na powidła bez mieszania . Być może spodoba wam się tez znakomity sposób na te owoce marynowane w occie .

Knedle ze śliwkami są pyszne
canva/carmengabriela

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy