Ania Starmach pokazała przepis na knedle ze śliwkami. Pokocha je każdy
Knedle ze śliwkami są daniem idealnym na słodką kolację czy śniadanie. Receptura Ani Starmach, oparta jest o proste produkty, które razem smakują wspaniale. Przygotowanie rarytasu jest niemalże ekspresowe. Koniecznie spróbujcie — dawno nie jedliście tak delikatnego, rozpływającego się w ustach przysmaku z owocami.
Jeśli nie wiecie, jak podać śliwki, przepis na knedle może wam się spodobać. Propozycja Ani Starmach to połączenie ziemniaczanego ciasta z letnim owocem. Spodoba się każdemu, kto lubi klasykę kuchni polskiej w słodkim wydaniu. Skusicie się?
Przepis na knedle ze śliwkami według Ani Starmach
Składniki:
-
pół kilograma ziemniaków
-
pół kilograma śliwek węgierek
-
ćwierć kilograma mąki pszennej
-
5 łyżek mąki ziemniaczanej
-
2 jaja
-
sól w ilości do smaku
Opcjonalne dodatki:
-
jogurt naturalny z kakao
-
bita śmietana
-
bułka tarta i nieco cukru
-
cynamon
Jak przygotować wyśmienite knedle ze śliwkami? Ania Starmach ma niezawodny przepis
Śliwki myjemy i pozbawiamy je pestek. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach w osolonym wrzątku. Studzimy je nieco, obieramy i rozdrabniamy np. przy pomocy praski. Łączmy je z mąką i jajkami.
Solimy delikatnie masę i formujemy z niej niezbyt duże okrągłe placki. W każdym z nich umieszczamy całą śliwkę i starannie zalepiamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę i wsypujemy do niej trochę soli.
Knedle ze śliwkami gotujemy przez 2-3 minuty, liczone od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię płynu. Podajemy z wybranymi dodatkami. Smacznego.
Po inne pomysły na smaczne rarytasy ze śliwką w roli głównej zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy patent Jakuba Kuronia na powidła bez mieszania . Być może spodoba wam się tez znakomity sposób na te owoce marynowane w occie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Odpowiednio przyprawiony arbuz smakuje jak uwielbiana ryba. Przepis zachwycił świat
-
Cukinia po prowansalsku - prosty przepis na aromatyczny i lekki obiad
Źródło: aniastarmach