Odpowiednio przyprawiony arbuz smakuje jak uwielbiana ryba. Przepis zachwycił świat
Jeżeli arbuz kojarzy wam się ze słodkim owocem idealnym na deser, patent, który wam pokażemy, może zmienić wasze spojrzenie na ten produkt. Pewien twórca internetowy przygotował z niego danie do złudzenia przypominające tuńczyka. Przepis cieszy się dużą popularnością. Warto spróbować — roślinny tuńczyk jest niecodzienny i pyszny.
Dania z roślin potrafią bardzo dobrze naśladować smaki mięsnych odpowiedników. Przepis na smakowitego tuńczyka z arbuza, który zaprezentował tiktoker Michael Ligier, z pewnością spodoba się osobom, które chcą ograniczać mięso lub obniżyć wydatki na jedzenie. Tuńczyk do tanich nie należy. Szczęśliwie jego wegańska odsłona jest naprawdę kusząca.
Przepis na arbuza niczym tuńczyk
Składniki:
300-400 g arbuza
3-4 łyżki sosu sojowego
5 łyżeczek oleju sezamowego
1 łyżka ostrej papryki łyżka płatków chili
2 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki sezamu
1 arkusz nori (jak do sushi)
Jak przyrządzić tuńczyka arbuza? Internetowy patent zyskuje na popularności
Arbuza obieramy ze skórki i kroimy go w nieduże kawałki, najlepiej w kostkę o grubości około 2 cm. W woreczku strunowym lub pojemniku umieszczamy oba oleje, sos sojowy, ostrą paprykę i pokruszony arkusz nori.
Dokładnie mieszamy, a następnie w przygotowanej marynacie zanurzamy arbuza. Wstawiamy go do lodówki na 3 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Marynowany owoc przenosimy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około godziny.
Marynatę zachowujemy. Przed podaniem ciepłe kawałki arbuza starannie obtaczamy w sezamie. Możemy też dodatkowo otoczyć je kawałkami nori. Roślinnego tuńczyka polewamy odrobiną marynaty. Najlepiej smakuje z ryżem. Smacznego.
Po inne pomysły na smaczne rarytasy z arbuza zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy patent na pyszny owoc z grilla. Ten natomiast prezentuje prostą recepturę na chłodnik pomidorowy z jego dodatkiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać
Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa
Klasyczny przepis na galaretkowiec z mlekiem. Ciasto bez pieczenia
Źródło: TT/ligier