Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cukinia po prowansalsku - prosty przepis na aromatyczny i lekki obiad

Cukinia po prowansalsku - prosty przepis na aromatyczny i lekki obiad

Projekt bez tytułu (18)
canva/nata_vkusidey

Cukinia po prowansalsku jest smakowitym warzywnym posiłkiem, który idealnie sprawdzi się jako lekki obiad. Pełne aromatu danie jest proste w przygotowaniu, a z pewnością przypadnie do gustu waszej rodzinie. Koniecznie spróbujcie.

Jeśli szukacie pomysłu na pyszne danie z cukinii, nasza dzisiejsza propozycja z pewnością przypadnie wam do gustu. Podsmażone na patelni warzywa z dodatkiem aromatycznych ziół są lekkie i pełne smaku. Znakomicie smakują z wieloma dodatkami, a ich zrobienie zajmuje kilka chwil. Skusicie się?

Przepis na wyborną cukinię po prowansalsku

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie

  • 1 niezbyt duża cebula

  • 3 średnie pomidory, najlepiej malinowe

  • 3 ząbki czosnku

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka bazylii

  • 1 łyżeczka oregano

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Opcjonalne dodatki:

  • 2 solidne garści świeżego szpinaku

  • suszone pomidory w oleju

  • ser feta

  • podsmażone tofu wędzone

Jak zrobić cukinię po prowansalsku? Prosty patent na lekki obiad

Cukinię myjemy i kroimy w cienkie paseczki przypominające makaron. Pomidory sparzamy i usuwamy z nich skórkę. Kroimy w kostkę, jednocześnie oddzielając miąższ od soku z nasionami.

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulkę. Chwilę podsmażamy na niezbyt mocnym ogniu, po czym wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili cukinię.

Dusimy 2-3 minuty i dodajemy pomidory wraz z przyprawami. Wrzucamy również szpinak i suszone pomidory, jeśli ich używamy. Dodając warzywo z oleju, warto zmniejszyć początkową ilość tłuszczu, bo dodamy go jeszcze pod koniec.

Po kolejnych 2-3 minutach zdejmujemy danie z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli używamy fety, możemy nie solić — ser zawiera sporo soli. Cukinię po prowansalsku podajemy na ciepło z makaronem lub ryżem. Smacznego.

Po inne przepis na dania z cukinii zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy znakomity pomysł na sycące łódeczki z mięsem mielonym. Być może skusi was też ta prosta receptura na smakowitą surówkę z cukinią w roli głównej.

Cukinia po prowansalsku jest pyszna
canva/vm2002

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: