Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata. Przepis krok po kroku

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata. Przepis krok po kroku

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata
canva/HeikeRau, Getty

Próbowaliście kiedyś śliwek w occie? Słodko-kwaśny chrupiący rarytas może stanowić świetną przekąskę. Sprawdzi się także jako dodatek do mięs sałatek czy gulaszy. Przyrządza się go niezwykle prosto — warto spróbować. Pokochacie ten smak.

Receptura na domowe śliwki w occie nie jest skomplikowana. Oczyszczone owoce zalewa się aromatycznym, słodkim płynem i odstawia na dobę. Po tym czasie po prostu przenosimy je do słoika i zamykamy. Smakiem będziemy mogli cieszyć się przez całą zimę, a zlany płyn dodamy do niejednego dania.

Przepis na wyborne śliwki w occie

Składniki:

  • 2,5 kg twardych śliwek, najlepiej węgierek

  • 750 g cukru

  • 500 ml octu spirytusowego

  • pół łyżeczki goździków

  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Jak zrobić śliwki w occie? Cudowny dodatek do dań nie ma sobie równych

Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki Umieszczamy je w dużym garnku. Do osobnego naczynia wlewamy ocet. Wsypujemy też cukier, cynamon i goździki. Zagotowujemy i mieszamy.

Wrzącą mieszanką zalewamy owoce i przykrywamy je pokrywką. Odstawiamy na 24 godziny. W tym czasie 2-3 razy je mieszamy. Owoce odcedzamy na sicie, delikatnie je dociskając, by uwolnić jak najwięcej płynu, a jednocześnie przesadnie ich nie miażdżyć.

Śliwki przenosimy do słoików, a wierzch posypujemy cukrem. Na słoik o pojemności około 300 ml wystarczą 2 łyżki. Naczynia zamykamy i odstawiamy. Nie pasteryzujemy. Zlany ocet przelewamy natomiast do butelek i odstawiamy w ciemnie miejsce, by nie utracił koloru. Będzie doskonały do sosów.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wyroby z wykorzystaniem octu. Polecamy m.in. przygotowanie doskonałych marynowanych grzybków oraz idealnych do serów gruszek w occie.

Śliwki w occie to znakomity dodatek do dań
canva/Irinavk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: