Smakosze.pl
Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata

canva/HeikeRau, Getty

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata. Przepis krok po kroku

15 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Próbowaliście kiedyś śliwek w occie? Słodko-kwaśny chrupiący rarytas może stanowić świetną przekąskę. Sprawdzi się także jako dodatek do mięs sałatek czy gulaszy. Przyrządza się go niezwykle prosto — warto spróbować. Pokochacie ten smak.

Receptura na domowe śliwki w occie nie jest skomplikowana. Oczyszczone owoce zalewa się aromatycznym, słodkim płynem i odstawia na dobę. Po tym czasie po prostu przenosimy je do słoika i zamykamy. Smakiem będziemy mogli cieszyć się przez całą zimę, a zlany płyn dodamy do niejednego dania.

Domowy ocet jabłkowy

Wymieszaj i zalej nim jabłka. Zyskasz wyjątkową miksturę, na pewno przyda się w kuchni

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborne śliwki w occie

Składniki:

  • 2,5 kg twardych śliwek, najlepiej węgierek

  • 750 g cukru

  • 500 ml octu spirytusowego

  • pół łyżeczki goździków

  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Jak zrobić śliwki w occie? Cudowny dodatek do dań nie ma sobie równych

Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki Umieszczamy je w dużym garnku. Do osobnego naczynia wlewamy ocet. Wsypujemy też cukier, cynamon i goździki. Zagotowujemy i mieszamy.

Wrzącą mieszanką zalewamy owoce i przykrywamy je pokrywką. Odstawiamy na 24 godziny. W tym czasie 2-3 razy je mieszamy. Owoce odcedzamy na sicie, delikatnie je dociskając, by uwolnić jak najwięcej płynu, a jednocześnie przesadnie ich nie miażdżyć.

Śliwki przenosimy do słoików, a wierzch posypujemy cukrem. Na słoik o pojemności około 300 ml wystarczą 2 łyżki. Naczynia zamykamy i odstawiamy. Nie pasteryzujemy. Zlany ocet przelewamy natomiast do butelek i odstawiamy w ciemnie miejsce, by nie utracił koloru. Będzie doskonały do sosów.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wyroby z wykorzystaniem octu. Polecamy m.in. przygotowanie doskonałych marynowanych grzybków oraz idealnych do serów gruszek w occie.

Śliwki w occie to znakomity dodatek do dań

canva/Irinavk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >