Jak zrobić domowy sękacz? Zdradzamy najlepszy przepis
Poznajesz smakołyk ze zdjęcia? Wiesz, jak zrobić domowy sękacz? Z łatwością przygotujesz go samodzielnie. Zdradzamy najlepszy przepis na ten regionalny smakołyk. Teraz, żeby go skosztować, nie będziesz musiał szukać go w sklepach czy podróżować po Polsce.
Sękacz jest regionalnym specjałem kuchni Podlasia, Suwalszczyzny i Kaszub. To biszkoptowo-tłuszczowe ciasto charakteryzuje się tym, że jest wypiekane na rożnie, które ma postać obracającego się, drewnianego wałka. Wylewane na niego warstwy ciasta kolejno przypiekają się, tworząc charakterystyczne, ciemne paski, zwane sękami.
Przygotowanie sękacza w tradycyjny sposób jest dość kosztowne i pracochłonne. Wymaga bowiem użycia mnóstwa żółtek, dużej ilości masła, cukru i mąki. Na szczęście w warunkach domowych też można przygotować sękacz i to bez większego wysiłku. Zmniejszymy nieco ilość składników, rożen zastąpimy formą i piekarnikiem i wszystko pójdzie jak z płatka.
Przepis na domowy sękacz
Składniki:
20 dag masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
5 jajek
szczypta soli
2 łyżki rumu
5 dag migdałów
2/3 szklanki mąki krupczatki
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
tłuszcz do formy
Przygotowanie domowego sękacza w piekarniku
Miękkie masło zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dalej miksuj, dodając kolejno po jednym żółtku. Do masy dodaj też rum i grubo posiekane migdały, wymieszaj.
Do masy żółtkowo-maślanej dodaj mąkę krupczatkę i ziemniaczaną, wymieszaj. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.
Okrągłą formę wysmaruj tłuszczem. Na jej dno wylej cienką warstwę ciasta. Formę wstaw na ok. 6 minut do piekarnika o temp. 200 st. C, by ciasto się zrumieniło.
Wtedy wyjmij formę z piekarnika i na podpieczoną warstwę ciasta wylej cienką warstwę surowego ciasta. Znów piecz je ok. 5 minut.
W ten sam sposób wylewaj i podpiekaj kolejne warstwy ciasta, aż zużyjesz całe ciasto. Tak przygotowany sękacz możesz polukrować.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na tradycyjną babkę ziemniaczaną, a także na domową kiszkę ziemniaczaną.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Na jakich oczkach należy zetrzeć ziemniaki na placki ziemniaczane? Drobny szczegół ma znaczenie
Smakowity sos pomidorowy do słoików na zimę. Idealny do makaronów i zapiekanek
Jak przechowywać ogórki, żeby dłużej zachowywały świeżość? Ważny jest 1 szczegół
Źródło: beszamel.se