Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić domowy sękacz? Zdradzamy najlepszy przepis
Renata Materlińska
Renata Materlińska 17.08.2022 19:21

Jak zrobić domowy sękacz? Zdradzamy najlepszy przepis

sękacz
canva/graletta

Poznajesz smakołyk ze zdjęcia? Wiesz, jak zrobić domowy sękacz? Z łatwością przygotujesz go samodzielnie. Zdradzamy najlepszy przepis na ten regionalny smakołyk. Teraz, żeby go skosztować, nie będziesz musiał szukać go w sklepach czy podróżować po Polsce.

Sękacz jest regionalnym specjałem kuchni Podlasia, Suwalszczyzny i Kaszub. To biszkoptowo-tłuszczowe ciasto charakteryzuje się tym, że jest wypiekane na rożnie, które ma postać obracającego się, drewnianego wałka. Wylewane na niego warstwy ciasta kolejno przypiekają się, tworząc charakterystyczne, ciemne paski, zwane sękami.

Przygotowanie sękacza w tradycyjny sposób jest dość kosztowne i pracochłonne. Wymaga bowiem użycia mnóstwa żółtek, dużej ilości masła, cukru i mąki. Na szczęście w warunkach domowych też można przygotować sękacz i to bez większego wysiłku. Zmniejszymy nieco ilość składników, rożen zastąpimy formą i piekarnikiem i wszystko pójdzie jak z płatka.

Przepis na domowy sękacz

Składniki:

  • 20 dag masła

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 5 jajek

  • szczypta soli

  • 2 łyżki rumu

  • 5 dag migdałów

  • 2/3 szklanki mąki krupczatki

  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

  • tłuszcz do formy

Przygotowanie domowego sękacza w piekarniku

Miękkie masło zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dalej miksuj, dodając kolejno po jednym żółtku. Do masy dodaj też rum i grubo posiekane migdały, wymieszaj.

Do masy żółtkowo-maślanej dodaj mąkę krupczatkę i ziemniaczaną, wymieszaj. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.

Okrągłą formę wysmaruj tłuszczem. Na jej dno wylej cienką warstwę ciasta. Formę wstaw na ok. 6 minut do piekarnika o temp. 200 st. C, by ciasto się zrumieniło.

Wtedy wyjmij formę z piekarnika i na podpieczoną warstwę ciasta wylej cienką warstwę surowego ciasta. Znów piecz je ok. 5 minut.

W ten sam sposób wylewaj i podpiekaj kolejne warstwy ciasta, aż zużyjesz całe ciasto. Tak przygotowany sękacz możesz polukrować.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na tradycyjną babkę ziemniaczaną, a także na domową kiszkę ziemniaczaną.

wylewanie ciasta
canva/500

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se