Smakosze.pl Przepisy Anna Lewandowska robi aromatyczny pasztet z uwielbianego warzywa. Idealny na kanapki
Canva / joannatkaczuk ; TRICOLORS / EAST NEWS WARSZAWA

Anna Lewandowska robi aromatyczny pasztet z uwielbianego warzywa. Idealny na kanapki

21 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Warzywne pasztety są nie tylko smaczną, ale i zdrową propozycją na kanapki. Wie o tym doskonale Anna Lewandowska. Popularna sportsmenka podzieliła się swoją recepturą na wyborny pasztet z buraka. Taki dodatek sprawdzi się nie tylko na święta.

Anna Lewandowska swój pasztet przygotowuje na bazie kaszy jaglanej oraz buraków. Tak dobrane produkty gwarantują solidną porcję żelaza, a także cennych witamin i minerałów. Do tego dodajmy starannie dobrane zioła i przyprawy. Smaku tego pasztetu nie zapomnisz przez długi czas.

Przepis na warzywny pasztet z buraków

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej

  • 500 g buraków

  • 2 białe cebule

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • 3 liście laurowe

  • 1 duże jabłko

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

  • szczypta majeranku

  • szczypta tymianku

  • szczypta oregano

  • 2 łyżki siemienia lnianego

  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Wybitny pasztet Anny Lewandowskiej krok po kroku

Kaszę jaglaną do pasztetu przepłucz dwukrotnie pod bieżącą zimną wodą . Następnie ugotuj ją według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu odsącz ją i odstaw do przestudzenia .

Buraki na pasztet upiecz w łupinach . W tym celu wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut . Kiedy warzywa będą już miękkie, obierz je i zetrzyj na tarce .

Cebulę obierz i drobno posiekaj . Podduś ją na łyżce masła klarowanego wraz z liśćmi laurowymi . Następnie do warzywa dodaj pokrojone jabłko i trzymaj całość na ogniu jeszcze kilka minut .

Wszystkie składniki na pasztet z buraków umieść w misie blendera . Zmiel je na gładką masę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem . Do masy na pasztet dodaj także zioła .

Foremkę do pieczenia pasztetu wyłóż papierem . Przelej do niej ciasto i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Piecz przez ok. 45 minut, aż pasztet w środku zetnie się, a na zewnątrz ładnie zarumieni . Pasztet z buraków możesz podawać jako dodatek do kanapek lub zimną przekąskę . Smakowity pasztet pieczarkowy to godna konkurencja dla buraczanej wersji . Aromatyczny pasztet z soczewicy zachwyci niejedną osobę .

Canva / Bartosz Luczak
Canva / Bartosz Luczak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy