Anna Lewandowska robi aromatyczny pasztet z uwielbianego warzywa. Idealny na kanapki
Warzywne pasztety są nie tylko smaczną, ale i zdrową propozycją na kanapki. Wie o tym doskonale Anna Lewandowska. Popularna sportsmenka podzieliła się swoją recepturą na wyborny pasztet z buraka. Taki dodatek sprawdzi się nie tylko na święta.
Anna Lewandowska swój pasztet przygotowuje na bazie kaszy jaglanej oraz buraków. Tak dobrane produkty gwarantują solidną porcję żelaza, a także cennych witamin i minerałów. Do tego dodajmy starannie dobrane zioła i przyprawy. Smaku tego pasztetu nie zapomnisz przez długi czas.
Przepis na warzywny pasztet z buraków
Składniki:
-
200 g kaszy jaglanej
-
500 g buraków
-
2 białe cebule
-
1 łyżka masła klarowanego
-
3 liście laurowe
-
1 duże jabłko
-
3 łyżki mąki kukurydzianej
-
szczypta majeranku
-
szczypta tymianku
-
szczypta oregano
-
2 łyżki siemienia lnianego
-
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Wybitny pasztet Anny Lewandowskiej krok po kroku
Kaszę jaglaną do pasztetu przepłucz dwukrotnie pod bieżącą zimną wodą . Następnie ugotuj ją według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu odsącz ją i odstaw do przestudzenia .
Buraki na pasztet upiecz w łupinach . W tym celu wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut . Kiedy warzywa będą już miękkie, obierz je i zetrzyj na tarce .
Cebulę obierz i drobno posiekaj . Podduś ją na łyżce masła klarowanego wraz z liśćmi laurowymi . Następnie do warzywa dodaj pokrojone jabłko i trzymaj całość na ogniu jeszcze kilka minut .
Wszystkie składniki na pasztet z buraków umieść w misie blendera . Zmiel je na gładką masę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem . Do masy na pasztet dodaj także zioła .
Foremkę do pieczenia pasztetu wyłóż papierem . Przelej do niej ciasto i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Piecz przez ok. 45 minut, aż pasztet w środku zetnie się, a na zewnątrz ładnie zarumieni . Pasztet z buraków możesz podawać jako dodatek do kanapek lub zimną przekąskę . Smakowity pasztet pieczarkowy to godna konkurencja dla buraczanej wersji . Aromatyczny pasztet z soczewicy zachwyci niejedną osobę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: hpba