Smakosze.pl
naleśniki

Canva / c12

Zapomnij o mące pszennej. Delikatniejsze naleśniki zrobisz na innym składniku

21 Listopada 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Prezentujemy niebanalny sposób na niezwykle puszyste i delikatne naleśniki. Wystarczy dobrze znaną mąkę pszenną zastąpić mąką kokosową. Ten składnik, poza wpływem na konsystencję samego ciasta, niesie za sobą również szereg korzyści zdrowotnych.

Mąka kokosowa nie zawiera w sobie glutenu, wobec czego jest odpowiednia dla osób cierpiących na jego nietolerancję. Ponadto pomaga obniżyć poziom cukru we krwi a także wpływa korzystnie na proces odchudzania. Naleśniki z mąki kokosowej przypasują niemal każdemu.

Paluchy serowe z kaszy kukurydzianej

Paluchy serowe z kaszy kukurydzianej. Aromatyczną przekąskę na mundial przygotujesz w pół godziny

CZYTAJ DALEJ

Naleśniki z mąki kokosowej są nieco delikatniejsze niż ich pszenny odpowiednik. W związku z tym podczas smażenia należy uważać, aby nie rozerwać placuszków. Odrobina cierpliwości przy ich przyrządzaniu pomoże w przygotowaniu tych smakołyków.

Przepis na naleśniki z mąki kokosowej

Składniki:

  • 6 łyżek mąki kokosowej

  • 6 jajek

  • 1 pełna szklanka mleka

  • 1 i 1/2 łyżki oleju kokosowego

  • 2-3 łyżeczki cukru pudru (do naleśników serwowanych na słodko)

  • olej do smażenia

Delikatne naleśniki z mąki kokosowej krok po kroku

Jajka do naleśników ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj do niej mąkę oraz olej kokosowy. Składniki dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera.

Na patelni dobrze rozgrzej porcję oleju. Na gorący tłuszcz wylewaj kolejne porcje ciasta na naleśniki. Każdy placuszek smaż na rumiano z obu stron.

Naleśniki uważnie przewracaj na drugą stronę, aby nie dopuścić do ich rozerwania. Gotowe egzemplarze odkładaj na talerz i trzymaj pod przykryciem, aby nie wystygły. Podawaj je z ulubionym nadzieniem, np. ze słodkiego twarożku lub posmarowane masą czekoladową. Przepis na naleśniki prosto z Maroka przywiozła babcia Ela. Fit naleśniki idealnie sprawdzą się dla osób dbających o linię.

Canva / poplasen

Canva / poplasen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >