Aromatyczna karkówka według przepisu Okrasy. Cudne przyprawy podkreślą jej smak
Zastanawiasz się, co zrobić dziś na obiad? A może aromatyczną karkówkę według przepisu Okrasy? Cudne przyprawy podkreślą jej smak, a pożywne dodatki zamienią ją w pełnowartościowe danie obiadowe. Koniecznie przetestuj tę oryginalną propozycję.
Karkówka jest mięsem, które doskonale nadaje się grillowania i pieczenia. Z powodzeniem można ją też dusić i smażyć. I właśnie na ten ostatni sposób przygotowania zdecydował się Karol Okrasa.
Okrasa smażone mięso wzbogacił też aromatycznymi przyprawami, a także ryżem i kilkoma warzywami. Dzięki temu powstało treściwe danie z patelni. Naprawdę jest pyszne i można się nim najeść,
Aromatyczna karkówka według przepisu Okrasy. Cudne przyprawy podkreślą jej smak
Składniki:
-
50 dag karkówki
-
olej
-
2-3 suszone grzyby
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
pół papryczki chilli
-
25 dag ryżu do paelli
-
szafran
-
kieliszek białego wytrawnego wina
-
kurkuma
-
pół cytryny
-
1 czerwona papryka
-
15 dag pieczarek
-
natka pietruszki
-
świeża bazylia
-
sól, pieprz
-
oliwa z oliwek
Przygotowanie karkówki z patelni
Mięso opłucz, osusz, pokrój w plastry, a potem w kostkę. Oprósz solą, obsmaż na głębokiej patelni. Dodaj suszone grzyby oraz pokrojoną w kostkę cebulę, posiekane chilli i czosnek.
Na patelnię wsyp ryż, wymieszaj, wsyp szczyptę szafranu. Dolej wino, kurkumę, sól i pieprz. Wlej tyle wody, by zakryła wszystkie składniki, dodaj trochę skórki z cytryny. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu.
Paprykę i pieczarki oczyść. Paprykę pokrój w kostkę, a pieczarki przekrój na pół lub pokrój w plasterki. Warzywa podsmaż na oleju, oprósz solą i pieprzem.
Gdy warzywa zmiękną, dodaj trochę bazylii i skórki z cytryny. Warzywa dodaj do gotowego ryżu (powinien wchłonąć cały płyn). Wsyp też posiekaną natkę i listki bazylii. Dopraw sokiem z cytryny, skrop oliwą z oliwek.
W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na karkówkę. Sprawdź, jak przygotować karkówkę marnowaną w miodzie i musztardzie , a także, jak zrobić karkówkę pieczoną w rękawie .
Źródło zdjęcia: canva/witoldkr1
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Kultowa marynata do kurczaka według Magdy Gessler. Bardziej soczysty już być nie może
-
Inna niż wszystkie, pełna smaku i witamin wątróbka na poduszce z kiszonej kapusty
-
Ponadczasowy przepis babci Luby na lekkie pampuchy. Nie mają ani grama tłuszczu i cukru
Źródło: kuchnia.wp