Karkówka marynowana w miodzie i musztardzie według Ani Starmach
A może dziś na obiad przygotujesz karkówkę? Miękką, soczystą i pełną aromatu? Podajemy przepis Ani Starmach na karkówkę marynowaną w miodzie i musztardzie. Tym mięsem podbijesz podniebienia i żołądki domowników. A nie ma przy nim dużo pracy, wystarczy wcześniej zamarynować mięso.
Marynowanie mięsa przynosi wiele korzyści. Sprawia, że mięso szybciej się piecze, jest kruche i soczyste. Poza tym doskonale przechodzi smakiem i aromatem użytych przypraw. Mięso wystarczy umieścić w marynacie i odstawić je na co najmniej kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wystarczy je upiec.
Karkówka marynowana w miodzie i musztardzie według Ani Starmach
Składniki:
1 kg karkówki
3 łyżki musztardy
3 łyżki miodu
3 łyżki oleju
2-3 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
rozmaryn
Przygotowanie karkówki
Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w plastry, każdy rozbij delikatnie kuchennym tłuczkiem.
W miseczce wymieszaj musztardę, miód, olej, zmiażdżone ząbki czosnku, sok z cytryny i posiekany rozmaryn.
Plastry mięsa umieść w plastikowym pojemniku na żywność, polej marynatą, wymieszaj. Pojemnik zamknij, odstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki.
Mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem, by się ogrzało. Upiecz na grillu lub w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C i piecz ok. 25 minut.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszną karkówkę. Sprawdź, jak przygotować karkówkę w marynacie z keczupu, a także, jak zrobić karkówkę pieczoną z warzywami.
Źródło zdjęcia: canva/Zhekos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: aniastarmach