Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Karkówka marynowana w miodzie i musztardzie według Ani Starmach
Renata Materlińska
Renata Materlińska 27.02.2022 01:00

Karkówka marynowana w miodzie i musztardzie według Ani Starmach

Anna Starmach, karkówka
canva/Sebalos

A może dziś na obiad przygotujesz karkówkę? Miękką, soczystą i pełną aromatu? Podajemy przepis Ani Starmach na karkówkę marynowaną w miodzie i musztardzie. Tym mięsem podbijesz podniebienia i żołądki domowników. A nie ma przy nim dużo pracy, wystarczy wcześniej zamarynować mięso.

Marynowanie mięsa przynosi wiele korzyści. Sprawia, że mięso szybciej się piecze, jest kruche i soczyste. Poza tym doskonale przechodzi smakiem i aromatem użytych przypraw. Mięso wystarczy umieścić w marynacie i odstawić je na co najmniej kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wystarczy je upiec.

Karkówka marynowana w miodzie i musztardzie według Ani Starmach

Składniki:

  • 1 kg karkówki

  • 3 łyżki musztardy

  • 3 łyżki miodu

  • 3 łyżki oleju

  • 2-3 ząbki czosnku

  • sok z połowy cytryny

  • rozmaryn

Przygotowanie karkówki

Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w plastry, każdy rozbij delikatnie kuchennym tłuczkiem.

W miseczce wymieszaj musztardę, miód, olej, zmiażdżone ząbki czosnku, sok z cytryny i posiekany rozmaryn.

Plastry mięsa umieść w plastikowym pojemniku na żywność, polej marynatą, wymieszaj. Pojemnik zamknij, odstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki.

Mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem, by się ogrzało. Upiecz na grillu lub w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C i piecz ok. 25 minut.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszną karkówkę. Sprawdź, jak przygotować karkówkę w marynacie z keczupu, a także, jak zrobić karkówkę pieczoną z warzywami.

karkówka
karkówka

Źródło zdjęcia: canva/Zhekos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aniastarmach

Zapraszamy na nasz Instagram