Aromatyczna pasta jajeczna wg. Magdy Gessler
Bez wątpienia pasta jajeczna zalicza się do grona frykasów, które idealnie sprawdzają się w roli kanapkowego dodatku. Magda Gessler podzieliła się swoją recepturą. Obok takiego smakołyku nie da się przejść obojętnie.
Pasta jajeczna w wyjątkowej odsłonie
Przepisów na pastę jajeczną jest multum. Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na wyjątkowo aromatyczne wydanie tego specjału . Tym razem pasta będzie równie kusząca. Wszystko za sprawą popularnej przyprawy.
Curry kojarzy się nam przeważnie z kuchnią indyjską. Nie oznacza to jednak, że nie możemy wykorzystać tej mieszanki do bardziej swojskich smakołyków . Pasta jajeczna z tą przyprawą z pewnością przypadnie do gustu smakoszom, którzy szukają czegoś wyjątkowego.
Przepis na pastę jajeczną z curry został zaprezentowany przez Magdę Gessler w jednym z odcinków Kuchennych Rewolucji. Przygotowanie tego dodatku do pieczywa jest bardzo proste. Nikt nie powinien mieć z nim problemów .
Nie od dziś wiadomo, że jajka są zdrowym produktem spożywczym. Warto urozmaicić o nie swój codzienny jadłospis. Pasta jajeczna jest dobrym sposobem na zrobienie tego. Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
4 jajka
-
30 ml majonezu
-
30 g masła
-
10 g musztardy
-
2 g curry
-
odrobina ostrej papryki
-
odrobina majeranku
-
koperek
-
szczypiorek
-
sól
-
pieprz
(Canva.com / iko636)
Niezawodny przepis na wyjątkową pastę jajeczną
Na początku musimy ugotować jajka na twardo. Pamiętajmy o tym, by nie gotować ich dłużej niż 10 minut. W przeciwnym wypadku mogą stracić nawet 50% cennych składników odżywczych . Kiedy już będą gotowe, kroimy je w niewielką kostkę.
Jajka możemy również zmielić w maszynce. Dodajemy do nich musztardę, majonez oraz ciepłe masło. Po zamieszaniu wzbogacamy pastę o posiekane koperek i pietruszkę. Nie możemy zapomnieć również o przyprawach .
Wszystkie składniki starannie mieszamy. Pasta jajeczna w tej odsłonie momentalnie znika z talerzy. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Każdy, kto lubi jajka, powinien wypróbować przepis Roberta Makłowicza na ich niecodzienną odsłonę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ofeminin