Nie ma lepszego dodatku do kanapek. Obłędna pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem i aromatycznym ziołem
Pasta kanapkowa to jedna z tych receptur, w której tak naprawdę mamy całkowitą dowolność. Możemy mieszać składniki jak tylko nam się podoba, a proporcje przypraw i innych produktów dostosowujemy tylko i wyłącznie pod siebie.
Poniższa propozycja pasty pokazuje jeden z tysięcy sposób na łączenie smaków. Kiszony ogórek świetnie kontrastuje z łagodnym smakiem ugotowanego jajka, z kolei majonez współgra z ostrą musztardą, która nadaje ostrości i wyrazistości paście.
Pasta, która zachwyca wielu smakoszy
Śniadanie bywa najlepszą okazją do podania smacznych i zdrowych jajek - zjadamy je chętnie w niemal każdej postaci. Wszelkie jajecznice czy jajka sadzone mogą się jednak czasem znudzić, a wówczas warto przygotować cudowną pastę do chleba. Jeśli w twojej lodówce zalegają ogórki kiszone, ten przepis pozwoli ci je spożytkować.
Pyszny pierwszy posiłek może też poprawić humor i zapewnić dobry nastrój na cały dzień. Warto więc podarować sobie małą przyjemność i przygotować pyszną pastę jajeczną. W sieci istnieje mnóstwo przepisów na kanapkowy dodatek, ale pasta, którą sporządzisz wedle tej receptury, zawróci w głowie niejednemu. Dużo wnosi dodatek szczypiorku, który nadrabia świeżością.
Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Zajrzyj do tego artykułu, z którego dowiesz się jak przygotować najlepsze ciasto bez pieczenia. W tym tekście zdradzamy jak zrobić najlepszy krupnik.
Przepis na pastę jajeczną
5 jajek
2 ogórki kiszone
100 gramów sera żółtego
3-4 gałązki szczypiorku
sól i pieprz do smaku
pół łyżeczki musztardy sarepskiej
2 łyżeczki majonezu
Najpierw należy ugotować jajka na twardo. 7 minut we wrzątku powinno w zupełności wystarczyć. Ugotowane jajka na twardo musimy pokroić w drobną kostkę. Możemy również je posiekać przy użyciu blendera. Podobnie postępujemy z serem i ogórkami kiszonymi.
Szczypior drobno siekamy. Wszystkie pokrojone składniki umieszczamy w jednej misce. Dodajemy do nich majonez oraz musztardę i mieszamy. Dodaj do miski również ser, pieprz i sól, aby zwiększyć intensywność dania.
Pastę schowaj do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły. Idealnie komponuje się z pieczywem, szczególnie bochnami domowej roboty. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak nazywa się danie ze zdjęcia? Do jego zrobienia warto użyć drewnianej łyżki, powód zachwyca
Zacznie się jutro dokładnie od 6 rano w każdym Lidlu, Polacy już szykują się do szturmu
Źródło: .zrobtosmacznie.pl