Babcia Danusia do ciasta na pączki dodaje niezwykły składnik. Tak miękkich jeszcze nie jadłeś
Babcia Danusia przygotowuje ciasto na pączki inaczej niż wszyscy. Do ciasta dodaje ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Składnik ten sprawia, że gotowe pączki są niezwykle miękkie i delikatne. W smaku w żaden sposób nie wyczuwa się popularnego warzywa, a efekt jest znakomity.
Babcia Danusia przygotowuje pączki z dodatkiem ziemniaków. Pączki nadziewa domową marmoladą. Jednak kultowe słodycze możesz nadziewać w dowolny sposób, np. czekoladą, toffi, kremem orzechowym czy kokosowym.
Wszystkie składniki na pączki muszą mieć temperaturę pokojową. To bardzo ważne, ponieważ tylko wtedy delikatne drożdże ruszą, a ciasto podwoi swoją objętość. Do pączków możesz wykorzystać również ziemniaki z poprzedniego dnia. Wystarczy, że lekko je podgrzejesz np. w kuchence mikrofalowej. W ten sposób nic w kuchni się nie zmarnuje.
Do ciasta na pączki wlej 2 łyżki spirytusu. To trik, który stosują najlepsi cukiernicy. Spirytus nie jest wyczuwalny w pączkach, a dzięki niemu ciasto wchłania o wiele mniej tłuszczu podczas smażenia. Pączki będą więc delikatne, puszyste i nie będą ciężkie. Do smażenia wykorzystaj olej rzepakowy lub smalec.
Najlepsze pączki według przepisu babci Danusi
Składniki:
-
600 g mąki pszennej
-
500 g ziemniaków
-
40 g świeżych drożdży
-
1/3 szklanki drobnego cukru
-
opakowanie cukru z wanilią
-
1/3 szklanki ciepłego mleka
-
2 łyżki spirytusu
-
4 żółtka
-
szczypta soli
-
5 łyżek masła
-
olej rzepakowy lub smalec do smażenia
-
marmolada do nadziewania pączków
-
cukier puder do oprószenia
Jak zrobić pączki z ugotowanymi ziemniakami?
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, ostudź i przeciśnij przez praskę. Drożdże pokrusz, przełóż do miski. Wsyp łyżkę cukru, łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Całość wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
W tym czasie rozpuść w rondelku masło. Mąkę przesiej do większej miski. Dodaj żółtka, cukier z wanilią, cukier, roztopione masło. Dodaj również ziemniaki, rozczyn z drożdży i szczyptę soli. Całość wyrabiaj mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez około 15 minut.
Wlej spirytus i ponownie wymieszaj. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podziel na 3-4 części. Każdą z nich rozwałkuj i wykrawaj kółka przy pomocy szklanki. Wykrojone pączki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Pączki smaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym lub smalcu po kilka minut na stronę, na jasnobrązowy kolor. Usmażone pączki nadziej marmoladą przy pomocy strzykawki cukierniczej i odstaw na chwilę na ręcznik papierowy. Pączki oprósz cukrem pudrem, smacznego.
Upiecz również drożdżówki z serem i białą czekoladą . Słodkie bułeczki nie mają sobie równych. Zimą do kawy polecam ciasto czekoladowe z gruszką i orzechami. Placek będzie gotowy błyskawicznie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Strzelczyk wziął pieczarki i pokazał na co go stać. Zrobił wyżerkę dla całej rodziny
-
Zapomnij o smażeniu jajecznicy na maśle i oleju. Jest 100 razy lepszy patent
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama