Ciasto czekoladowe z gruszką, orzechami i cynamonem. W sam raz na jesień
Ciasto czekoladowe w jesiennej wersji z gruszką, orzechami i miodem jest rewelacyjnym deserem do kawy i herbaty. Ciasto jest wilgotne, puszyste i tak smaczne, że cała blacha znika jeszcze tego samego dnia.
Jesienią piekę ciasta z dodatkiem sezonowych owoców, orzechów włoskich i korzennych przypraw. Jednym z moich ulubionych wypieków, jest ciasto czekoladowe z dodatkiem gruszek, orzechów włoskich i cynamonu. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu, bez przekładania, bez kremów.
Masę do ciasta przygotowuję z mąki, oleju, jajek. Dodaję również kakao, orzechy, miód, gruszki w cynamonie i proszek do pieczenia. Całe ciasto piekę do suchego patyczka, następnie dekoruję domową polewą czekoladową i orzechami włoskimi. Ten deser jest hitem w moim domu i wszyscy go uwielbiamy.
Ciasto czekoladowe dzięki gruszkom jest wilgotne i niezwykle delikatne. Cynamon, kakao i orzechy nadają mu jesiennego wyrazu. Ciasto ładnie wyrasta, jest puszyste i wychodzi za każdym razem. Przysłowiową wisienką na torcie jest polewa z czekolady deserowej i mleka, jest aksamitna, słodka i pięknie prezentuje się na upieczonym cieście.
Przepis na szybkie ciasto czekoladowe z gruszką i orzechami
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżki kakao
3 łyżki płynnego miodu
4 gruszki
szklanka oleju rzepakowego
łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka orzechów włoskich
Składniki na polewę czekoladową:
1,5 tabliczki czekolady deserowej
5- 6 łyżek mleka
Do dekoracji:
2- 3 garście orzechów włoskich
Jak zrobić jesienne ciasto czekoladowe z orzechami?
Gruszki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski, oprósz łyżeczką cynamonu, wymieszaj i odstaw. Szklankę obranych orzechów pokrusz tłuczkiem do ziemniaków na drobny proszek.
Jajka ubij mikserem na puszystą masę, dodaj cukier, miód i olej i wymieszaj. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie stopniowo dodawaj do jajek, delikatnie mieszając do połączenia wszystkich składników, dodaj gruszki z cynamonem, orzechy, wymieszaj łyżką.
Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz około 40 minut, do suchego patyczka, ostudź.
Przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną czekoladę, dodaj mleko i mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji, następnie polej ostudzone ciasto i udekoruj pokruszonymi orzechami włoskimi, smacznego.
Pomysł na równie pyszne ciasta z orzechami? Ciasto czekoladowe z jabłkami przepisu siostry Anastazji. Jeśli masz ochotę na bardzo słodki deser z karmelem- tu poznasz przepis na ciasto snikers z orzechami ziemnymi i czekoladą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rewelacyjne kotlety kebab są lepsze niż mielone i schabowe. Nikt się nim nie oprze
Cudowny sernik zrobisz z zaledwie 3 składników. 1 trik sprawi, że będzie puszysty jak chmurka