Smakosze.pl

canva/MARCELOKRELLING

Ciasto czekoladowe z gruszką, orzechami i cynamonem. W sam raz na jesień

17 Października 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Ciasto czekoladowe w jesiennej wersji z gruszką, orzechami i miodem jest rewelacyjnym deserem do kawy i herbaty. Ciasto jest wilgotne, puszyste i tak smaczne, że cała blacha znika jeszcze tego samego dnia.

Jesienią piekę ciasta z dodatkiem sezonowych owoców, orzechów włoskich i korzennych przypraw. Jednym z moich ulubionych wypieków, jest ciasto czekoladowe z dodatkiem gruszek, orzechów włoskich i cynamonu. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu, bez przekładania, bez kremów.

Masę do ciasta przygotowuję z mąki, oleju, jajek. Dodaję również kakao, orzechy, miód, gruszki w cynamonie i proszek do pieczenia. Całe ciasto piekę do suchego patyczka, następnie dekoruję domową polewą czekoladową i orzechami włoskimi. Ten deser jest hitem w moim domu i wszyscy go uwielbiamy.

Ciasto czekoladowe dzięki gruszkom jest wilgotne i niezwykle delikatne. Cynamon, kakao i orzechy nadają mu jesiennego wyrazu. Ciasto ładnie wyrasta, jest puszyste i wychodzi za każdym razem. Przysłowiową wisienką na torcie jest polewa z czekolady deserowej i mleka, jest aksamitna, słodka i pięknie prezentuje się na upieczonym cieście.

Przepis na szybkie ciasto czekoladowe z gruszką i orzechami

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 4 jajka

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1,5 łyżki kakao

  • 3 łyżki płynnego miodu

  • 4 gruszki

  • szklanka oleju rzepakowego

  • łyżeczka cynamonu

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szklanka orzechów włoskich

Składniki na polewę czekoladową:
  • 1,5 tabliczki czekolady deserowej

  • 5- 6 łyżek mleka

Do dekoracji:
  • 2- 3 garście orzechów włoskich

Jak zrobić jesienne ciasto czekoladowe z orzechami?

Gruszki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski, oprósz łyżeczką cynamonu, wymieszaj i odstaw. Szklankę obranych orzechów pokrusz tłuczkiem do ziemniaków na drobny proszek.

Jajka ubij mikserem na puszystą masę, dodaj cukier, miód i olej i wymieszaj. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie stopniowo dodawaj do jajek, delikatnie mieszając do połączenia wszystkich składników, dodaj gruszki z cynamonem, orzechy, wymieszaj łyżką.

Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz około 40 minut, do suchego patyczka, ostudź.

Przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną czekoladę, dodaj mleko i mieszaj do uzyskania kremowej konsystencji, następnie polej ostudzone ciasto i udekoruj pokruszonymi orzechami włoskimi, smacznego.

Pomysł na równie pyszne ciasta z orzechami? Ciasto czekoladowe z jabłkami przepisu siostry Anastazji. Jeśli masz ochotę na bardzo słodki deser z karmelem- tu poznasz przepis na ciasto snikers z orzechami ziemnymi i czekoladą.

ciasto czekoladowe
canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >