Babcia Ela smaży naleśniki tylko z jednej strony. Patent jest hitem
Babcia Ela przywiozła z wakacji niebanalny przepis na naleśniki. Marokański specjał zwraca uwagę oryginalnym wyglądem oraz niezwykle delikatną konsystencją. Puszyste naleśniki smaży się tylko z jednej strony. To ciekawa i smakowita alternatywa dla naszych rodzimych placków.
Ciasto na marokańskie naleśniki wykonuje się z dodatkiem drożdży. Dzięki temu placuszki są bardzo puszyste. Według babci Eli naleśniki te zwyczajowo podaje się z miodem oraz roztopionym masłem. Z tych dwóch składników w mgnieniu oka przygotujesz do nich apetyczny sos.
Przepis na niezwykłe naleśniki babci Eli
Składniki:
-
1 szklanka kaszy manny
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
-
1 jajko
-
1/2 łyżki oleju rzepakowego
-
1 łyżeczka cukru
-
1 łyżeczka suchych drożdży
-
1/2 łyżeczki sody
-
szczypta soli
-
1/3 kostki masła
-
6 łyżek miodu
Jak usmażyć niezwykłe drożdżowe naleśniki?
W dużej misce wymieszaj suche składniki na naleśniki . Mąkę połącz z kaszą manną i drożdżami, a następnie wbij do nich jajko i ponownie zamieszaj. Na koniec z alej całość ciepłą wodą z dodatkiem oleju rzepakowego .
Masę na naleśniki mieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki przez ok. 1-2 minut . Uzyskane dość wodniste ciasto przykryj ściereczką . Odstaw naczynie w ciepłe miejsce na ok. 40 minut .
W międzyczasie przygotuj sos do naleśników . Na patelni dokładnie rozpuść 1/3 kostki masła . Następnie dodaj do niego miód i zamieszaj całość . Uważaj, aby nie dopuścić do zagotowania .
Wyrośnięte ciasto na naleśniki wylewaj na rozgrzaną suchą patelnię . Nie rozprowadzaj go okrężnymi ruchami po bokach . Porowate naleśniki smaż z jednej strony na średnim ogniu .
Naleśniki są gotowe do zdjęcia z patelni , kiedy górna ich strona przestaje się lepić i robi się sucha . Naleśniki wykładaj na talerz i podawaj polane miodowo-maślanym sosem . Najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu . Polecamy serdecznie smakowite naleśniki kakaowe . Wytrawne naleśniki ze słonym serem potrafią zaskoczyć .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: