Smakosze.pl Przepisy Babcia Ela smaży naleśniki tylko z jednej strony. Patent jest hitem
Canva / peredniankina

Babcia Ela smaży naleśniki tylko z jednej strony. Patent jest hitem

20 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Babcia Ela przywiozła z wakacji niebanalny przepis na naleśniki. Marokański specjał zwraca uwagę oryginalnym wyglądem oraz niezwykle delikatną konsystencją. Puszyste naleśniki smaży się tylko z jednej strony. To ciekawa i smakowita alternatywa dla naszych rodzimych placków.

Ciasto na marokańskie naleśniki wykonuje się z dodatkiem drożdży. Dzięki temu placuszki są bardzo puszyste. Według babci Eli naleśniki te zwyczajowo podaje się z miodem oraz roztopionym masłem. Z tych dwóch składników w mgnieniu oka przygotujesz do nich apetyczny sos.

Przepis na niezwykłe naleśniki babci Eli

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody

  • 1 jajko

  • 1/2 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka suchych drożdży

  • 1/2 łyżeczki sody

  • szczypta soli

  • 1/3 kostki masła

  • 6 łyżek miodu

Jak usmażyć niezwykłe drożdżowe naleśniki?

W dużej misce wymieszaj suche składniki na naleśniki . Mąkę połącz z kaszą manną i drożdżami, a następnie wbij do nich jajko i ponownie zamieszaj. Na koniec z alej całość ciepłą wodą z dodatkiem oleju rzepakowego .

Masę na naleśniki mieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki przez ok. 1-2 minut . Uzyskane dość wodniste ciasto przykryj ściereczką . Odstaw naczynie w ciepłe miejsce na ok. 40 minut .

W międzyczasie przygotuj sos do naleśników . Na patelni dokładnie rozpuść 1/3 kostki masła . Następnie dodaj do niego miód i zamieszaj całość . Uważaj, aby nie dopuścić do zagotowania .

Wyrośnięte ciasto na naleśniki wylewaj na rozgrzaną suchą patelnię . Nie rozprowadzaj go okrężnymi ruchami po bokach . Porowate naleśniki smaż z jednej strony na średnim ogniu .

Naleśniki są gotowe do zdjęcia z patelni , kiedy górna ich strona przestaje się lepić i robi się sucha . Naleśniki wykładaj na talerz i podawaj polane miodowo-maślanym sosem . Najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu . Polecamy serdecznie smakowite naleśniki kakaowe . Wytrawne naleśniki ze słonym serem potrafią zaskoczyć .

Canva  / HandmadePictures
Canva / HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy