Obłędne naleśniki z serem feta. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej
Naleśniki z serem feta są świetnym pomysłem na szybki obiad lub wytrawną kolację na ciepło. Pyszne połączenie delikatnego ciasta ze słonym nabiałem skusi niejednego smakosza. Danie spodoba się zwłaszcza tym, którzy kochają ser, lecz nie przepadają za naleśnikami na słodko. Spróbujecie?
Feta w połączeniu ze śmietaną staje kremowa i pyszna. Idealnie pasuje do naleśników przygotowanych z dodatkiem mleka. Prosty smakołyk skradnie serca nawet najbardziej wybrednych domowników, a jego zrobienie nie zajmie wiele czasu. Musicie skosztować.
Przepis na pyszne naleśniki z serem feta
Składniki na ciasto:
3 jaja
10 g cukru pudru
200 ml mleka
200 ml wody
20 ml oleju rzepakowego + do smażenia
140 g mąki pszennej
sól w ilości do smaku
Składniki na farsz:
200 g sera feta
40 g gęstej śmietany
pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić naleśniki z serem feta? Znamy prosty przepis
Do dużej miski wbijamy jaja. Dodajemy olej, cukier puder i sól. Składniki starannie łączymy przy pomocy rózgi. Wlewamy mleko oraz wodę i kontynuujemy mieszanie. Wsypujemy też przesianą mąkę, a gdy uzyskamy gładką masę, przystępujemy do smażenia.
Na natłuszczoną patelnie wylewamy chochlę masy i podgrzewamy ją na małym ogniu do czasu, aż na powierzchni pojawią się niewielkie bąbelki. Wtedy obracamy naleśnika i smażymy go z drugiej strony do zrumienienia. Powtarzamy czynności do wyczerpania masy.
Ser feta umieszczamy w misce i rozdrabniamy go. Dodajemy gęstą śmietanę oraz nieco pieprzu, po czym dokładnie mieszamy. Masą wypełniamy usmażone ciasto. Naleśniki z serem feta najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu.
Wskazówka: jeśli chcecie, aby naleśniki były bardziej wyraziste, podajcie je ze szpinakiem doprawionym czosnkiem i kilkoma świeżymi pomidorkami koktajlowymi. Możecie też ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i zapiec z sosem pomidorowym.
Na naszej stronie znajdziecie także przepisy na słodkie wersje naleśników. Koniecznie spróbujcie przysmaku z sosem kawowym. Być może także skusi was wersja z białym serem i rodzynkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nigdy, przenigdy ich nie wyrzucaj. Skórki banana są cenniejsze niż myślisz
2 jajka, trochę twarogu i kilka dodatków. W chwilę zrobisz najlepsze śniadanie na świecie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama