Smakosze.pl

canva/Munole

Rosół wyszedł zbyt słodki? Powód może nieźle zaskoczyć

20 Listopada 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rosół wyszedł wam bardzo słodki? Przyczyną są nieodpowiednie proporcje składników. Dodatek zbyt dużej ilości marchewki czy pietruszki sprawia, że słodki smak wybija się wyraźniej niż pozostałe. Wiemy jakie ilości warzyw zastosować i zachować przy tym piękny kolor zupy.

Chcąc przygotować złocisty rosół, wiele osób sięga po większe ilości marchewki. To niebezpieczny krok, który może zaowocować uzyskaniem zupy o słodkim smaku. Ilość pomarańczowego warzywa, jaka pasuje do dania, jest dokładnie określona i jej zwiększanie utrudni zbalansowanie. Jakie proporcje są właściwe?

Do rosołu dodajemy maksymalnie dwie duże marchewki

Jeżeli przygotowujemy zupę z jednej porcji rosołowej i wlewamy nie więcej niż 3 litry wody. 3-4 małe lub dwie większe marchewki będą w sam raz. Taka ilość nie przyćmi smaku mięsa i nie zamaskuje innych dodatków.

Jeśli dodaliśmy odpowiednią ilość marchewki, a rosół mimo to wyszedł słodki, najprawdopodobniej przesadziliśmy z pietruszką lub selerem. Te warzywa także nadają nieco słodkiego smaku. 2 małe sztuki i 1/4 średniej bulwy będą wystarczające do przygotowania wspomnianej wcześniej objętości rosołu.

Jak uzyskać złocisty rosół bez użycia marchewki?

Pięknej barwy zupie nada kurkuma. Warto wsypać ją pod koniec gotowania. Wizualnie atrakcyjną zupę uzyskamy też, gdy dodamy opaloną cebulę. Jej łupina nie tylko podkreśli kolor, ale też pomoże w uzyskaniu klarowności.

Rosół nabierze też właściwej barwy, jeśli przygotujemy go na wysokiej jakości mięsie drobiowym i posolimy całość dopiero pod koniec przyrządzania. Dzięki takiej taktyce składniki oddadzą do płynu to, co najlepsze.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na rosoły. Polecamy wspomnianą już wersję z kurkumą . Być może też skusicie się na ostrzejszy wariant z dodatkiem papryczki chili. Jest idealny na chłodne dni.

Rosół nie może być zbyt słodki
canva/airdone

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak usmażyć rybę na Wigilię? Bez tego się nie uda, oto najważniejsze zasady
Czytaj więcej >

Porady

To dlatego sałatka jarzynowa staje się wodnistą papką i szybciej się psuje. Wszystko przez 6 kardynalnych błędów
Czytaj więcej >

Porady

Weź widelec i wbij go w pomarańczę. Nie wierzyłam, że ten sposób działa, szkoda, że nie znałam go wcześniej
Czytaj więcej >

Porady

Przepis na te koreczki dostałam od weselnej kucharki. Co roku robię je na Andrzejki i Sylwestra
Czytaj więcej >

Porady

Weź pieczarkę i wbij w nią widelec. Ta sztuczka jest niesamowita, każdy powinien ją znać
Czytaj więcej >

Porady

Robię kulki z folii aluminiowej i wkładam do zmywarki. Powód zaskakuje nawet moich bliskich
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >