Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Rosół wyszedł zbyt słodki? Powód może nieźle zaskoczyć

Rosół wyszedł zbyt słodki? Powód może nieźle zaskoczyć

Dlaczego rosół wyszedł zbyt słodki?
canva/Munole

Rosół wyszedł wam bardzo słodki? Przyczyną są nieodpowiednie proporcje składników. Dodatek zbyt dużej ilości marchewki czy pietruszki sprawia, że słodki smak wybija się wyraźniej niż pozostałe. Wiemy jakie ilości warzyw zastosować i zachować przy tym piękny kolor zupy.

Chcąc przygotować złocisty rosół, wiele osób sięga po większe ilości marchewki. To niebezpieczny krok, który może zaowocować uzyskaniem zupy o słodkim smaku. Ilość pomarańczowego warzywa, jaka pasuje do dania, jest dokładnie określona i jej zwiększanie utrudni zbalansowanie. Jakie proporcje są właściwe?

Do rosołu dodajemy maksymalnie dwie duże marchewki

Jeżeli przygotowujemy zupę z jednej porcji rosołowej i wlewamy nie więcej niż 3 litry wody. 3-4 małe lub dwie większe marchewki będą w sam raz. Taka ilość nie przyćmi smaku mięsa i nie zamaskuje innych dodatków.

Jeśli dodaliśmy odpowiednią ilość marchewki, a rosół mimo to wyszedł słodki, najprawdopodobniej przesadziliśmy z pietruszką lub selerem. Te warzywa także nadają nieco słodkiego smaku. 2 małe sztuki i 1/4 średniej bulwy będą wystarczające do przygotowania wspomnianej wcześniej objętości rosołu.

Jak uzyskać złocisty rosół bez użycia marchewki?

Pięknej barwy zupie nada kurkuma. Warto wsypać ją pod koniec gotowania. Wizualnie atrakcyjną zupę uzyskamy też, gdy dodamy opaloną cebulę. Jej łupina nie tylko podkreśli kolor, ale też pomoże w uzyskaniu klarowności.

Rosół nabierze też właściwej barwy, jeśli przygotujemy go na wysokiej jakości mięsie drobiowym i posolimy całość dopiero pod koniec przyrządzania. Dzięki takiej taktyce składniki oddadzą do płynu to, co najlepsze.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na rosoły. Polecamy wspomnianą już wersję z kurkumą. Być może też skusicie się na ostrzejszy wariant z dodatkiem papryczki chili. Jest idealny na chłodne dni.

Rosół nie może być zbyt słodki
canva/airdone

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: