Babcia Ewa robi doskonałą babkę wielkanocną. Cukiernicy mogą się od niej uczyć
Święta Wielkanocne powoli się zaczynają. Jest to czas, który warto zjeść z rodziną, a przy tym coś dobrego. Tradycja jest taka, że w Święta spożywa się wiele szkodliwych pyszności, osobno tych wyodrębnionych, jak i wytrawnych. To też przedstawiamy Wam przepis na niesamowitą babkę wielkąnocną.
Co przygotować na Święta Wielkiej Nocy?
Święta Wielkanocne co magiczny czas, w którym przeżywamy Triduum Paschalne i szczęśliwie spędzamy czas z rodziną. Jest to świetna okazja do rozmowy, a także oczywiście do rodzinnego obiadu, bogatego w różnorodne pyszności, które od wielu lat cieszą się ogromnym uznaniem i sympatią wśród wielu osób . Tradycją jest spożywanie w tym czasie żurku, jajek faszerowanych czy też wszelkiego rodzaju wędlin, sałatek czy pasztetu.

Nie można również zapominać o słodkich wypiekach takich jak szarlotka, sernik, mazurek, czy też wizytówka tych Świąt, czyli babka wielkanocna . Jest ona prosta w przygotowaniu, dlatego też przedstawiamy Wam świetny przepis na ten przysmak.
Babka wielkanocna idealna na Święta
Babka wielkanocna to obowiązkowa pozycja , która musi się znaleźć na świątecznym stole. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Ciasto:
- 480 g mąki pszennej (typ do 550)
- 190 ml mleka
- 200 g masła
- 220 g cukru
- 5 jajek rozmiar L
- szczypta soli
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Ciemne ciasto:
- 2 łyżki kakao bez cukru
- 4 łyżki mleka
Polewa:
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2-3 łyżki mleka
- 70 g masła
- 2 łyżki kakao bez cukru
- 5 łyżek cukru pudru
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować pyszną babkę wielkanocną?
Babka wielkanocna to obok sernika, szarlotki i mazurka przysmak , którego po prostu trzeba spróbować podczas Świąt Wielkanocnych. Szczególnie że jej przygotowanie nie jest trudne.
W pierwszej kolejności do miski przekładamy 200 g masła i szklankę cukru. Całość miksujemy na gładką masę. Po chwili zwiększamy obroty miksera na najwyższe i jednocześnie dodajemy jajka , ale partiami, po jednym. Cały czas miksujemy i dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie wsypujemy 480 g mąki i dolewamy 190 ml mleka. Jednak tak jak w przypadku jajek, również robimy to partiami . Wszystkie składniki dodajemy podczas jednoczesnego miksowania, które kończymy w momencie, kiedy masa odpowiednio zgęstnieje.
Do osobnej miski przekładamy ⅓ uzyskanego ciasta i dodajemy do niego 2 łyżki kakao i mniej więcej 4 łyżki mleka. Miksujemy do momentu, aż składniki całkiem się połączą .
Specjalną formę do babki wielkanocnej o średnicy 24 cm smarujemy dokładnie masłem i zasypujemy odrobiną mąki. Następnie przekładamy do niej nasze ciasta, na przemian, najpierw jasne, a później ciemne . Lekko mieszamy, aby kolory odrobinę się połączyły tak, jak na poniższym zdjęciu.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 45 minut .
Upieczoną babkę wyjmujemy od razy z formy i odstawiamy do wystudzenia .
W międzyczasie przygotowujemy polewę. Do miski przekładamy żelatynę i 3 łyżki mleka. Mieszamy i odstawiamy w celu napęcznienia. Do małego garnka natomiast wrzucamy 70 g masła, 2 łyżki kakao oraz 5 łyżek cukru pudru. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu, aż składniki się połączą, ale nie zagotowały. Następnie zdejmujemy z kuchenki i dodajemy wcześniej zrobioną żelatynę z mlekiem. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy nasze ciasto . Możemy je również posypać migdałami.
Taka babka wielkanocna z pewnością zachwyci pozostałych gości podczas Świąt Wielkanocnych.
Sprawdź przepis od siostry Anastazji na sos tatarski . Zobacz, jaka jest najgorsza przyprawa do rosołu .
