Smakosze.pl Przepisy Babcia Ewa robi doskonałą babkę wielkanocną. Cukiernicy mogą się od niej uczyć
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

Babcia Ewa robi doskonałą babkę wielkanocną. Cukiernicy mogą się od niej uczyć

16 marca 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Święta Wielkanocne powoli się zaczynają. Jest to czas, który warto zjeść z rodziną, a przy tym coś dobrego. Tradycja jest taka, że ​​w Święta spożywa się wiele szkodliwych pyszności, osobno tych wyodrębnionych, jak i wytrawnych. To też przedstawiamy Wam przepis na niesamowitą babkę wielkąnocną.

Co przygotować na Święta Wielkiej Nocy?

Święta Wielkanocne co magiczny czas, w którym przeżywamy Triduum Paschalne i szczęśliwie spędzamy czas z rodziną. Jest to świetna okazja do rozmowy, a także oczywiście do rodzinnego obiadu, bogatego w różnorodne pyszności, które od wielu lat cieszą się ogromnym uznaniem i sympatią wśród wielu osób . Tradycją jest spożywanie w tym czasie żurku, jajek faszerowanych czy też wszelkiego rodzaju wędlin, sałatek czy pasztetu.

Kilka pysznych potraw wielkanocnych
Fot. Canva/Rimma Bondarenko

Nie można również zapominać o słodkich wypiekach takich jak szarlotka, sernik, mazurek, czy też wizytówka tych Świąt, czyli babka wielkanocna . Jest ona prosta w przygotowaniu, dlatego też przedstawiamy Wam świetny przepis na ten przysmak.

Wlej do kawy zamiast mleka. Lista korzyści nie ma końca

Babka wielkanocna idealna na Święta

Babka wielkanocna to obowiązkowa pozycja , która musi się znaleźć na świątecznym stole. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Ciasto:

  • 480 g mąki pszennej (typ do 550)
  • 190 ml mleka
  • 200 g masła
  • 220 g cukru
  • 5 jajek rozmiar L
  • szczypta soli
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Ciemne ciasto:

  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • 4 łyżki mleka

Polewa:

  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2-3 łyżki mleka
  • 70 g masła
  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • 5 łyżek cukru pudru

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak przygotować pyszną babkę wielkanocną?

Babka wielkanocna to obok sernika, szarlotki i mazurka przysmak , którego po prostu trzeba spróbować podczas Świąt Wielkanocnych. Szczególnie że jej przygotowanie nie jest trudne.

W pierwszej kolejności do miski przekładamy 200 g masła i szklankę cukru. Całość miksujemy na gładką masę. Po chwili zwiększamy obroty miksera na najwyższe i jednocześnie dodajemy jajka , ale partiami, po jednym.  Cały czas miksujemy i dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie wsypujemy 480 g mąki i dolewamy 190 ml mleka. Jednak tak jak w przypadku jajek, również robimy to partiami . Wszystkie składniki dodajemy podczas jednoczesnego miksowania, które kończymy w momencie, kiedy masa odpowiednio zgęstnieje.

Do osobnej miski przekładamy ⅓ uzyskanego ciasta i dodajemy do niego 2 łyżki kakao i mniej więcej 4 łyżki mleka. Miksujemy do momentu, aż składniki całkiem się połączą .

Specjalną formę do babki wielkanocnej o średnicy 24 cm smarujemy dokładnie masłem i zasypujemy odrobiną mąki. Następnie przekładamy do niej nasze ciasta, na przemian, najpierw jasne, a później ciemne . Lekko mieszamy, aby kolory odrobinę się połączyły tak, jak na poniższym zdjęciu.

Masa na babkę wielkanocną
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 45 minut .

Upieczoną babkę wyjmujemy od razy z formy i odstawiamy do wystudzenia .

W międzyczasie przygotowujemy polewę. Do miski przekładamy żelatynę i 3 łyżki mleka. Mieszamy i odstawiamy w celu napęcznienia. Do małego garnka natomiast wrzucamy 70 g masła, 2 łyżki kakao oraz 5 łyżek cukru pudru. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu, aż składniki się połączą, ale nie zagotowały. Następnie zdejmujemy z kuchenki i dodajemy wcześniej zrobioną żelatynę z mlekiem. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy nasze ciasto . Możemy je również posypać migdałami.

Taka babka wielkanocna z pewnością zachwyci pozostałych gości podczas Świąt Wielkanocnych.

Sprawdź przepis od siostry Anastazji na sos tatarski . Zobacz, jaka jest najgorsza przyprawa do rosołu .

Pyszna babka wielkanocna.jpg
Fot. YouTube/Uwaga Babia Gotuje
Dożyła 117 lat. Sekret jej diety wprawia w osłupienie, wciąż jadła to samo
Ten przepis na kotlety schabowe po lubelsku mam od znajomego. Są 100 razy lepsze niż klasyczne
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy