Sos tatarski siostry Anastazji to mistrzostwo świata. 1 składnik zaskoczy każdego

Słynny sos tatarski idealnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania. Świetnie pasuje do gotowanych jaj, pieczonego mięsa oraz domowych wędlin. Swój przepis na tą przekąskę ma również niezawodna siostra Anastazja. 1 składnik sosu może jednak zaskoczyć.
Sos tatarski na wielkanocny stół
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. W tym roku świętujemy je 20 kwietnia. Mamy jeszcze trochę czasu na przygotowanie specjalnego świątecznego menu. Nie może zabraknąć w nim sprawdzonych klasyków takich jak: żurek, faszerowane jajka czy kojarzone z tym okresem słodkości - babki i mazurki. Doskonałym dopełnieniem wielkanocnego stołu z pewnością będzie sos tatarski. Ta prosta potrawa świetnie sprawdzi się jako dodatek do gotowanych jajek, mięs, wędlin, a nawet serów.
Swój przepis na sos tatarski ma również niezawodna siostra Anastazja. Słynna zakonnica jest autorką poczytnych książek kulinarnych. Zdobyła uznanie wielu Polaków za sprawą prostych przepisów na smaczne dania na każdą okazję. Taki jest też jej patent na sos tatarski.

Co roku na Wielkanoc podaję ćwikłę z chrzanem z przepisu mojej babci. Wszyscy błagają o dokładki
Sos tatarski siostry Anastazji
Siostra Anastazja przygotowuje sos tatarski według swojej sprawdzonej receptury. Miesza ze sobą kiszone ogórki, marynowane pieczarki, zioła i przyprawy, a następnie zalewa je majonezowym sosem. Niemałe zaskoczenie może budzić dodatek groszku konserwowego. Z powodzeniem jednak, możemy go pominąć, jeśli nie przepadamy za tym składnikiem. Dokładny przepis i listę składników znajdziecie poniżej.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Lista składników na sos tatarski według siostry Anastazji:
- 4 kiszone ogórki
- 1 słoik marynowanych pieczarek
- puszka groszku konserwowego
- sól i pieprz do smaku
- 6 łyżeczek musztardy
- 4 łyżki majonezu
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku

Sos tatarski siostry Anastazji - przepis
Wymieszaj majonez z musztardą, dopraw sos do smaku solą oraz pieprzem. Pokrój w drobną kostkę ogórki kiszone, a marynowane pieczarki na mniejsze kawałki. Odsącz z zalewy groszek konserwowy.
Opłukaj i osusz natkę pietruszki i pęczek koperku, a następnie drobno je posiekaj. Zioła, pieczarki, groszek i ogórki włóż do miski, a następnie zalej je majonezowym sosem. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Smacznego!
Wskazówki:
- Ogórki kiszone możesz zastąpić ogórkami konserwowymi, a groszek kaparami.
- Sosem tatarskim możesz zalać ugotowane wcześniej jajka i podać zamiast tradycyjnych jajek w majonezie.
Sprawdź również przepisy na wielkanocną ćwikłę i kolację z ciasta francuskiego.






































