Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najlepsza babka wielkanocna, jaką jadłem. Ten smak to mistrzostwo świata
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.03.2025 12:30

To najlepsza babka wielkanocna, jaką jadłem. Ten smak to mistrzostwo świata

baba wielkanocna
Fot. youtube.com/orchideli

Można wyobrazić sobie babkę bez Wielkiejnocy, ale nie można wyobrazić sobie Wielkiejnocy bez babki. Dlatego gromadzimy przepisy na ten klasyczny świąteczny wypiek. Oto jeden z najlepszych.

Klasyczna babka wielkanocna

Przywykliśmy do tego, że baba wielkanocna z prawdziwego zdarzenia musi być ciastem drożdżowym. Oczywiście, tego typu wypiek to ukoronowanie wielkanocnego stołu, a przy okazji cukierniczych umiejętności kucharza. Jednak nie zawsze trzeba porywać się na takie wyczyny.

Babka wypieczona na proszku do pieczenia może być – i jest – także pysznym ciastem. A przy tym jest naprawdę ekspresowa. Dziś, kiedy nie zawsze mamy tyle komfortu, by całymi dniami przygotowywać wielkanocne śniadanie, jest to niezwykły atut.

baba w formie
Fot. youtube.com/orchideli
Jeśli masz pieczarki i mięso mielone zrób ten szybki przepis. Twoja rodzina to pokocha

Babka wielkanocna bez drożdży

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Orchideli. Babkę można oczywiście urozmaicić – zwłaszcza bakaliami. Te tradycyjne dla wielkanocnych deserów dodatki nie przeszkodzą w niczym wyrastaniu ciasta.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 125 g maki pszennej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Masło i bułka tarta do formy
  • Opcjonalnie: dwie garści bakalii
miksowanie masła
Fot. youtube.com/orchideli

Ciasto na Wielkanoc

Miękkie masło w mikserze ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wybijamy jajka i dodajemy po jednym, miksując dokładnie po każdym z nich. Wmiksowujemy też aromat waniliowy.

Mąkę ziemniaczaną i mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do kremu. Mieszamy wszystko energicznie do dokładnego połączenia składników. Jeśli chcemy dodać do ciasta dodatki, robimy to na tym etapie.

mieszanie ciasta
Fot. youtube.com/orchideli

Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. godziny – do suchego patyczka. Po wyjęciu wyrównujemy wierzch ciasta, odwracamy do góry dnem i posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na tradycyjnego mazurka i ciasteczka bez piekarnika.

dekorowanie baby
Fot. youtube.com/orchideli