Smakosze.pl Przepisy Babcia Jadzia robi najlepsze pierogi ruskie. Nie uwierzysz, co dodaje do farszu
Canva / robypangy

Babcia Jadzia robi najlepsze pierogi ruskie. Nie uwierzysz, co dodaje do farszu

15 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Jakie pierogi są najlepsze na świecie? Oczywiście ruskie, które wyszły spod ręki babci Jadzi. Jej receptura zawiera jeden niezwykły dodatek. Koniecznie wypróbuj przepis na farsz do pierogów ruskich z dodatkiem podsmażonego boczku.

Klasyczny przepis na farsz do pierogów ruskich zawiera ziemniaki, twaróg i cebulę. Boczek widuje się raczej w postaci skwarek w okrasie. Babcia Jadzia postawiła przepis na głowie i mięsny dodatek zamknęła w cieście razem z pozostałymi składnikami. Taki zabieg stanowi pyszne zaskoczenie dla wszystkich wielbicieli pierogów.

Przepis na najlepszy farsz do pierogów ruskich

Składniki na farsz:

  • 500 g półtłustego twarogu

  • 4-5 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków

  • 1 duża cebula

  • 1 gruby plaster wędzonego surowego boczku

  • sól i pieprz do smaku

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • 1 łyżka oleju

  • 1 szklanka wody

  • szczypta soli

Zaskakujące pierogi ruskie z podsmażonym boczkiem krok po kroku

Przygotuj ciasto na pierogi ruskie . W tym celu mąkę wymieszaj z solą . Do składników dodaj olej, a następnie zacznij powoli wlewać do nich gorącą wodę, cały czas mieszając . Całość wyrób na gładką, elastyczną masę, przykryj miseczką.

Przygotuj farsz do pierogów ruskich . Z boczku usuń twardą skórę, pozostałe mięso pokrój w kostkę . Podsmażaj je na suchej patelni do momentu uzyskania miękkich skwarków . Na koniec zdejmij je z patelni i odstaw na chwilę na bok.

Cebulę do pierogów ruskich obierz i drobno posiekaj . Warzywo obsmaż na rumiany kolor na tłuszczu wytopionym z boczku . Ziemniaki przeciśnij przez praskę i przełóż do miski . Wymieszaj je z rozdrobnionym za pomocą widelca twarogiem .

Do składników farszu do pierogów ruskich dodaj podsmażony boczek oraz cebulę. Wszystko razem wymieszaj. Na koniec dopraw masę do smaku solą i pieprzem.

Przygotowane wcześniej ciasto cienko rozwałkuj i powykrawaj z niego krążki . Na każdy z nich wyłóż porcję farszu i dokładnie zlep pierogi . Gotuj je we wrzącej, osolonej wodzie do momentu wypłynięcia . Pierogi ruskie podawaj polane roztopionym masłem.

Jeśli chcesz cieszyć się pysznym daniem, nie pozwól na posklejanie się pierogów między sobą . W pierogach Magdy Gessler nie uświadczysz 1 powszechnie dodawanego do nich składnika .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy