Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wszyscy pytają o przepis na pierogi ruskie Magdy Gessler. Czym się wyróżniają?

Wszyscy pytają o przepis na pierogi ruskie Magdy Gessler. Czym się wyróżniają?

Pierogi ruskie Magdy Gessler
canva/sag29; TRICOLORS/East News

Lubicie pierogi ruskie? Zdaniem wielu osób danie przygotowane z przepisu Magdy Gessler jest najlepsze. Receptura restauratorki jest prosta i pomija smażoną cebulę w farszu, co niejednego smakosza może zdziwić, lecz warto ją wypróbować. Wrażenia będą niezapomniane.

Pierogi ruskie muszą składać się z delikatnego ciasta, gładkiego purée z ziemniaków i dobrej jakości twarogu. Dodawana przez niektórych smażona cebula, choć smaczna i aromatyczna, według Magdy Gessler nie jest konieczna. Warto przygotować te pierogi, by sprawdzić.

Przepis na pierogi ruskie według Magdy Gessler

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • 2 żółtka z dużych jaj

  • 200 ml ciepłej wody

  • 20 ml oleju rzepakowego

  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 200 g twarogu

  • 200 g ugotowanych ziemniaków

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić pyszne pierogi ruskie? Przepis Magdy Gessler jest niezawodny

Zaczynamy od utworzenia kopczyka z przesianej mąki pszennej. Do środka dodajemy żółtka, olej oraz sól. Następnie, stopniowo dodając wodę, wyrabiamy ciasto. Zagniatanie prowadzimy krótko — tylko do połączenia produktów.

Gotową masę wkładamy na 20 minut do lodówki, uprzednio zawijając ją w folię. W międzyczasie przygotowujemy farsz, łącząc rozdrobniony widelcem ser i ubite na gładkie purée ziemniaki. Masę doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 3 mm i wycinamy z niego niezbyt duże koła np. przy pomocy szklanki. Na środku każdego z nich układamy niezbyt dużą porcję nadzienia i starannie sklejamy. Tak przygotowane pierogi ruskie gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z okrasą.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepis na dania Magdy Gessler. Oprócz pierogów ruskich warto wypróbować jej patent na gołąbki, a także świetny pomysł na marynatę do żeberek z dodatkiem whisky.

Pierogi ruskie Magdy Gessler są pyszne
canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: shareinfo/kobieta.interia