Wszyscy pytają o przepis na pierogi ruskie Magdy Gessler. Czym się wyróżniają?
Lubicie pierogi ruskie? Zdaniem wielu osób danie przygotowane z przepisu Magdy Gessler jest najlepsze. Receptura restauratorki jest prosta i pomija smażoną cebulę w farszu, co niejednego smakosza może zdziwić, lecz warto ją wypróbować. Wrażenia będą niezapomniane.
Pierogi ruskie muszą składać się z delikatnego ciasta, gładkiego purée z ziemniaków i dobrej jakości twarogu. Dodawana przez niektórych smażona cebula, choć smaczna i aromatyczna, według Magdy Gessler nie jest konieczna. Warto przygotować te pierogi, by sprawdzić.
Przepis na pierogi ruskie według Magdy Gessler
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
2 żółtka z dużych jaj
200 ml ciepłej wody
20 ml oleju rzepakowego
szczypta soli
Składniki na farsz:
200 g twarogu
200 g ugotowanych ziemniaków
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pyszne pierogi ruskie? Przepis Magdy Gessler jest niezawodny
Zaczynamy od utworzenia kopczyka z przesianej mąki pszennej. Do środka dodajemy żółtka, olej oraz sól. Następnie, stopniowo dodając wodę, wyrabiamy ciasto. Zagniatanie prowadzimy krótko — tylko do połączenia produktów.
Gotową masę wkładamy na 20 minut do lodówki, uprzednio zawijając ją w folię. W międzyczasie przygotowujemy farsz, łącząc rozdrobniony widelcem ser i ubite na gładkie purée ziemniaki. Masę doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 3 mm i wycinamy z niego niezbyt duże koła np. przy pomocy szklanki. Na środku każdego z nich układamy niezbyt dużą porcję nadzienia i starannie sklejamy. Tak przygotowane pierogi ruskie gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z okrasą.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepis na dania Magdy Gessler. Oprócz pierogów ruskich warto wypróbować jej patent na gołąbki, a także świetny pomysł na marynatę do żeberek z dodatkiem whisky.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wlej pół szklanki w czasie miksowania. Nigdy nie jadłaś tak miękkiego i delikatnego ciasta
Tyle kosztuje kotlet schabowy w restauracji Lewandowskiego. Jest o wiele taniej niż u Gessler
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: shareinfo/kobieta.interia