Smakosze.pl

Canva / Shaiith

Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? 1 błąd potrafi zniszczyć całe danie

6 Lutego 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Posklejane pierogi wyglądają nieapetycznie i nie zachęcą nikogo do jedzenia. Jak uniknąć tego problemu? Sposobów jest kilka, ale z całą pewnością nie należy przykrywać naczynia z gorącą potrawą wyjętą z wody. Tak nie raz robimy, by pierogi nie wystygły. To jednak naraża nas na kulinarną katastrofę. Danie zamieni się bowiem w kulę ciasta i farszu.

Przygotowanie domowych pierogów to nie lada wyczyn. Zajmuje sporo czasu, a jeszcze nie zawsze zakończy się sukcesem. Podpowiemy Wam jednak, jak ustrzec się przed posklejanymi pierogami, by nie narażać Was na niepowodzenie.

Jak uchronić pierogi przed sklejaniem się?

Ugotowane pierogi mają niestety tendencję do sklejania się. Wyjmowanie ich z wrzątku i układanie jeden na drugim na pewno nie służy tej potrawie. Ryzyko gwałtownie wzrasta, kiedy dodatkowo przykryjemy naczynie z gorącymi pierogami, na przykład, żeby zapobiec ich wystygnięciu. Za wszelką cenę należy tego unikać.

Aby uchronić nasze pierogi przed niepożądanym zjawiskiem można zaraz po ugotowaniu zahartować je. W tym celu należy przygotować miskę z bardzo zimną wodą. Następnie do naczynia przekładamy pierogi dopiero co wyjęte z wrzątku. Po kilku minutach takiej kąpieli pierogowe ciasto powinno stracić swoje lepkie właściwości.

Co zrobić, jeśli nie chcemy doprowadzać do gwałtownego ostudzenia pierogów w chłodnej wodzie? Wystarczy sięgnąć po odrobinę oleju, który można znaleźć w każdej kuchni. Dolej 2 łyżki tłuszczu do wody, w której zamierzasz gotować potrawę. Ciasto zyska tym sposobem cieniutki tłusty filtr, zapobiegający sklejaniu pierogów między sobą.

Jak uratować pierogi, które pozlepiały się między sobą?

W ferworze gotowania zdarzyć się może, że zapomnimy o powyższych wskazówkach i doprowadzimy do posklejania pierogów. Nie oznacza to jednak, że cała partia nadaje się jedynie do kosza. Są sposoby, które pomogą nam uporać się z tym problemem.

Bryłę ze sklejonych pierogów skrop równomiernie olejem i odstaw na kilka minut. Po upływie tego czasu spróbuj delikatnie porozdzielać od siebie pojedyncze sztuki. Olej powinien wniknąć pomiędzy warstwy ciasta i doprowadzić do ich rozłączenia. Delikatne rozsmarowanie tłuszczu na dłoniach przy tej czynności także nie zaszkodzi. Innym sposobem na uniknięcie posklejania się pierogów jest obfite polanie ich okrasą lub posmarowanie olejem każdego pieroga z osobna. Oczywiście w ten sposób wzrośnie też kaloryczność dania, co nie każdemu będzie się podobać.

Pierogi rozdzielą się między sobą także pod wpływem ciepła. Spróbuj wrzucić je na chwilę do wrzątku. Te, które oddzielą się od zwartej masy od razu wyławiaj i odkładaj na bok. Pamiętaj, że stygnące pierogi nie powinny stykać się ze sobą, aby problem się nie powtórzył.

Równie pomocne może okazać się podgrzanie pierogów na parze. Przydatne będzie do tego specjalne urządzenie, ale wystarczy też sam garnek z metalowym sitem lub durszlakiem. Po podgrzaniu pierogów ostrożnie i stopniowo odklejaj jeden po drugim. Zachowaj ostrożność, aby nie poparzyć dłoni podczas tej czynności.

Obłędne pierogi z ciasta francuskiego są odporne na sklejanie . Przepis na ciasto pierogowe sprzed ponad wieku gwarantuje doskonały smak dania .

Canva / pawopa3336
Canva / pawopa3336

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >